szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A háló gyerekbetegségeinek sorában a legdühítőbbek a...

A háló gyerekbetegségeinek sorában a legdühítőbbek a szerverleállások, illetve a különböző szerverek/weboldalak vagy blogok megszűnése. Találtunk tegnap egy isteni weboldalt, tele olyan információkkal, amire szükségünk van, de másnap már elérhetetlen volt a túlterheltség miatt? Vagy egyszerűen megszűnt, és csak a jól ismert 404-es fogadott minket? Ne hagyjuk magunkat! Érjük el az elérhetetlen vagy megszűnt oldalakat is – lássuk, hogyan!

Coral Cache 
A Coral Cache egy ingyenes szolgáltatás, amelynek a lényege, hogy egyes nagyon leterhelt oldalakat (ilyenkor ezek átmenetileg elérhetetlenek a nagy forgalom miatt) is meg tudjunk nézni, köszönhetően a Coral hatalmas átmeneti tárolójának. Az egész szolgáltatás nem más, mint egy óriási tükörszerver (mirror) – némi túlzással, az egész internet „tükrözve” van a Coral gépein. Ha például nem tudjuk elérni a Techline.hu-t mert annyira leterhelt a szerver, csak üssük be a cím végére hogy „nyud.net” , (a Techline esetében tehát: http://techline.hu.nyud.net), és máris elérjük a Coralon keresztül.

Ingyenesen tükrözik a tartalmat...

A szolgáltatásnak egy hátránya van: értelemszerűen lassabb, mintha közvetlenül néznénk az adott oldalt, cserébe viszont akkor is el tudjuk érni, amit akarunk, ha annak eredeti szervere vagy internet szolgáltatója nem is működik. A Coralban nincs reklám, nem kell regisztrálnunk, ráadásul ingyenes. 

Letörölt és megszűnt oldalak 
A Coral nagy segítség, ha egy oldal átmenetileg elérhetetlen: de mi a teendő, ha egy adott site végleg megszűnt? Nos, ilyenkor is van egy-két lehetőségünk.

A Google is eltárolja az oldalakat...

Az első és legegyszerűbb megoldás, ha megpróbáljuk a Google-n keresztül elérni, a „tárolt verziót” (cache) – csak keressük meg az oldalt, és kattintsunk a „tárolt változat” vagy angolban „cached version” linkre. Sajnos a siker nem garantált – ha például az oldalt nem törölték, hanem lecserélték, azaz más tartalommal töltötték fel, akkor sajnos a Google robotok már az új tartalmat indexelik. 404-es problémák, vagy szerver megszűnés esetén azonban kiválóan működik a dolog.

Internetes időgép 
A wayback-machine néven ismertté vált szolgáltatásról (hivatalos nevén Internet Archive) korábban már írtunk  – a szolgáltatás eltárolja a weboldalak régebbi verzióit (aloldalakkal együtt), így bármelyik időpontra „visszalapozhatunk” az időben, és megtalálhatjuk a minket érdeklő tartalmat. Képek sok esetben nem lesznek, és a dizájn is szét fog esni itt-ott, de ami a lényeg: akár tíz évvel ezelőtti oldalak is olvasgathatunk. Nem lehet tehát gond, ha valamelyik website megszűnt: csak keressük fel a Wayback Machine-t, adjuk meg az URL-t, és máris választhatunk a tárolt időpontok közül!

Tavalyi Techline oldalak - mint a jó bor:)

Az Internet Archívum pillanatnyilag 85 milliárd weboldalt tárol. 

Tipp: ha le akarunk tölteni egy meghajtót vagy segédprogramot, jó, ha tudjuk, hogy az archiválás kezdeti szakaszában (kb. 1998-tól 2002-ig archivált anyagok) a Wayback Machine a képeket, a CSS-t, sőt a letölthető dolgokat is archiválta (később ezt abbahagyták, amikor rájöttek, hogy nem bírják kapacitással). Ha tehát egy régi meghajtóprogramra van szükségünk, de azóta megszűnt a gyártó weboldala, az archívum segítségével könnyen rátalálhatunk. 

Tároljuk ez az oldalakat! 
A legegyszerűbb módszer persze, ha kedvenc oldalainkat eltároljuk, így akkor is megmaradnak, ha esetleg az eredeti szerver/oldal megszűnik. A legjobb megoldás erre, ha olyan online könyvjelző szolgáltatást használunk, ahol van ilyen tárolási funkció.

Ha biztosra akarunk menni, mentsük el kedvenceinket...

A legismertebb a Ma.gnolia, amelynek a segítségével (amellett, hogy egy gépfüggetlen, bárhonnan elérhető könyvjelző-adatbázist készíthetünk), bármikor eltárolhatjuk a kiválasztott oldalainkat, így többé már nem kell félnünk attól, hogy kedvenc olvasnivalónk eltűnik a süllyesztőben, az internet gyorsan változó világában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!