szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ilyen volt a híres-hírhedt Napster történet de a Torrent...

Ilyen volt a híres-hírhedt Napster történet de a Torrent „feltalálója” Bram Cohen is napok alatt vált roppant népszerűvé. A még csak tizenöt éves David Nelson hasonlóan gyors sikertörténetet tudhat a magáénak: Muziic nevű szoftvere pillanatok alatt az internetezők egyik kedvencévé vált, és népszerűsége egyre csak növekszik.

David Nelson - ő lenne az új Napster?

A szoftver vonzereje abban rejlik, hogy ingyenes, legális, és mégis több millió zeneszám közül kereshetünk – és persze hallgathatjuk meg őket, akár csatornákba rendezve is. Hogyan lehetséges ez? Nos David egy nagyon egyszerű (és legális) megoldást választott: a Muziic a Youtube adatbázisát és videóit használva, az úgynevezett Muziik encoder segítségével játssza le a zeneszámokat. Tekintve, hogy a Youtube-on minden megtalálható, a Muziic is gyakorlatilag minden zeneszámot megtalál és lejátszik nekünk! 

A szoftver ingyenesen letölthető innen (már amikor elérhető a szerver, David gépei ugyanis hajlamosak néha eltűnni a netről a nagy érdeklődés miatt). A telepítése után egy Winamp-ra emlékeztető felületet kapunk. 

Felülete mint a Winamp - de itt véget is ér a hasonlóság

Óriási különbség azonban, hogy míg a Winamp vagy az iTunes csak a gépeinken található számokat (esetleg netes rádiót) szólaltat meg, addig a Muziic feltelepítése után máris pár millió zeneszám boldog tulajdonosai lettünk, még akkor is, ha a gépünkön egyetlen MP3 sem található. 

Csak keressünk rá kedvenc előadónkra, zenekarunkra vagy akár egy-egy zeneszám címére, és máris hallgathatjuk, mi több, kedvenc zenéinkből ugyanúgy lejátszási listát készíthetünk, mint a hagyományos lejátszókban (create playlist). Ha nem vagyunk elégedettek a Youtube-on található zenék minőségével, akkor csak állítsuk „high quality”-re a szoftvert, (Settings/HQ stereo), és onnantól csak kitűnő minőségű zenék fognak szólni a lejátszóból.

Lássuk, mit hallgatnak a többiek?

A keresés több kulcsszóval és részkifejezésekre is működik, így ha pl. keressük Gilber’O Sullivantól a „Claire” című klasszikus számot, elég ha beírjuk: „Gilbert Claire”, vagy „Sullivan Claire” és máris megvan! Vizuális típusú zenerajongók kedvéért a Muziic még a videót is lejátssza egy pici ablakban, ha van a zenéhez videoklip. 

A legjobb az egészben, hogy a Muziic mögött máris üzemel egy közösség: ha például nem találunk egy számot (amire elég kevés az esély), akkor a „song request” gombra kattintva máris megkérdezhetjük a Muziic rajongókat, tudnak-e segíteni. 

A lejátszó természetesen bőrözhető is...

Ha nincs időnk kiválogatni kedvenc zenéinket, és lejátszólistát készíteni, akkor sincs gond: a lejátszó bal oldalán levő ablakban (playlists) láthatjuk a többi felhasználó által létrehozott listákból a legnépszerűbbeket, kategóriák szerint (pop, country, retró, techno és így tovább). Csak kiválasztunk egyet közülük, és máris hallgathatjuk a többi internetező „gyűjteményét” – néha igazi gyöngyszemekre lehet így bukkanni. A Muziic honlapjáról pedig egy kattintással importálhatjuk a legjobb listákat lejátszónkba. 

És, hogy a Winamp rajongók is sikeresen „át legyenek csábítva” a Muziichoz, a fejlesztő skineket (bőröket) is kínál letöltésre, ugyancsak ingyen – így kedvünkre átalakíthatjuk kedvenc lejátszónkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt