szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kísérleti patkányok képesek egy játékfeladatban megjátszani esélyeiket, stratégiát kialakítani jutalmuk elnyerése érdekében - közölték brit kutatók a Neuropsychopharmacology című szaklapban megállapításukat, amely a játékfüggőség jobb megismeréséhez, kezeléséhez vezethet.

A rágcsálók elkerülték a nagy jutalommal járó, ám egyúttal a büntetés nagy kockázatát rejtő választásokat. Büntetésük abban állt, hogy cukorkáikat megvonták tőlük bizonyos időre. Az állatkísérletben a döntési folyamat neuropszichiátriáját tanulmányozták a kutatók. A 30 percig tartó kísérletben a patkányoknak négy lyuk közül kellett választaniuk, melyek mögött különböző mennyiségű cukrot dugtak el. A több cukor választása azonban hosszabb időn át tartó büntetést is maga után vont.

A patkányok gyorsan kialakítottak egy optimális stratégiát: a kevesebb cukrot rejtő, kevesebb büntetést jelentő lyukakat látogatták meg a rendelkezésre idő alatt a lehető legtöbbször.

Trevor Robbins, a Cambridge-i Egyetem munkatársa elmondta, hogy a kísérletet egy létező, emberekkel kipróbált, Iowa-játék elnevezésű tesztre alapozták. A tesztet olyan pácienseknél alkalmazzák, akik agyának frontális lebenye sérült. Az ilyen típusú sérülés szokatlan módon nem befolyásolja az intelligenciát, ám a páciensek katasztrofális következményekkel járó döntéseket hoznak.

A pókerasztal mellett is megállnák a helyüket?
© sxc.hu

Az eredeti játékban a nyereség-veszteség nem lyukakban elhelyezett cukrokban, hanem kártyán nyerhető vagy veszíthető pénzben jelentkezik. Az optimális stratégiát játszó személy - akárcsak a patkánykísérletben - nyereséggel száll ki a végén, ám a frontális lebeny sérülésén átesett páciensek nem képesek ennek kifejlesztésére.

A további kísérletekben azt figyelték meg, hogy két agyi ingerületátvivő anyag, a dopamin és a szerotonin szintjének változtatása miként hat a patkányok teljesítményére. Amikor a szerotonin szintjét csökkentették, képtelenné váltak a rágcsálók a jó döntésre.

"Ez egybeesik azzal a megfigyeléssel, hogy a szerencsejátékfüggők agyában alacsonyabb a szerotonin koncentrációja" - mondta el a BBC hírportáljának Catharine Winstanley kutatásvezető.

A patkányok játékdöntéseit az is segítette, ha dopaminreceptor-gátlót kaptak, olyan szert, amely csökkenti a dopamin hatásait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Tech

A piszkos patkányok nem allergiásak

Laboratóriumi és vadon élő rágcsálók immunrendszerének összehasonlítása nyomán amerikai kutatók kimutatták, hogy a vadon élő állatok immunrendszere jobban működik, és ezért a piszkos patkányok egészségesebbek, mint steril körülmények között tartott laboratóriumi társaik.

MTI Tech

Az állatok is képesek a nevetésre, még a patkány is jót "röhög"

A felnőttek és a gyermekek egyaránt mosolyognak, ha öröm éri őket. Sőt még kacagnak is kitörő jókedvükben. A nevetés azonban német tudósok szerint egyáltalán nem csak emberi tulajdonság. A csimpánz például - vagy akár a patkány - szintén jót "röhög", ha a helyzet úgy hozza.

MTI Tech

Patkányirtás a Patkány-szigeten

Patkánytalanítanák amerikai biológusok az Aleut-szigetlánchoz tartozó Patkány-szigetet, amelynek madárvilágában mérhetetlen kárt okoznak a szapora rágcsálók.

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát