szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan fényérzékeny rostokból készített anyaghálót készítettek az MIT kutatói, amely gyakorlatilag úgy működik, mint egy kezdetleges fényképezőgép, számolt be a CNet.


Yoel Frink és társai a Nano Letters szaklapban számoltak be találmányukról: az egyenként két frekvenciára érzékeny anyagrostok olyan jeleket produkálnak, amelyeket felerősítve és számítógéppel feldolgozva kezdetleges képet kapunk - a ruha gyakorlatilag úgy működik, mint egy fényképezőgép, csak éppen lencséje nincsen.

© Massachusetts Institute of Technology

A háló egy milliméternél kisebb átmérőjű anyagrostokat használ, belül félvezető anyagból készített két gyűrű található, amelyek fémelektródákkal kapcsolódnak össze. Az MIT szerint kellő fejlesztés után a technológiát beépíthetnék katonák ruhájába, így gyakorlatilag 360 fokban képesek lennének érzékelni a veszélyt maguk körül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!