szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Őszintén szólva, ha már elérhető lenne az iGo iPhone-ra, akkor azzal kezdeném ezt a...

Őszintén szólva, ha már elérhető lenne az iGo iPhone-ra, akkor azzal kezdeném ezt a listát. Viszont egyelőre még nem került be a termék az App Store-ba, így csak azt tudom javasolni, hogy aki hozzám hasonlóan várja már sokak kedvenc navigációs szoftverének almás telefonra készített változatát, nézegesse a fejlesztők oldalát (esetleg feliratkozhat a Twitteren is folyamatos követésre).
Szóval ez egyelőre egy iGo-mentes válogatás lesz, de azért remélem, mindenki talál benne valami hasznosíthatót.
Szerencséje van annak, aki kiránduláshoz keres térképet, hiszen eleve megtalálja a Google Maps-et az iPhone-on, ami kiindulási alapnak tökéletesen megteszi (igaz, adatforgalmat generál, szóval bánjunk vele az előfizetésünknek megfelelően).

1. World Nomads
Ha külföldre megyünk, de nem beszéljük az adott nyelvet, jól jöhet a World Nomads sorozat megfelelő tagja, amely a legfontosabb kifejezéseket tartalmazza, mégpedig hangos formában. Sajnos a kiindulási alap az angol, de erről viszonylag sok nyelvre (japán, német, francia, görög stb.) fordíthatjuk le az alap kommunikációs formulákat (köszönés, számok, szobafoglalás, közlekedési eszközök stb.). 

Azt persze érdemes szem előtt tartani, hogy a World Nomads nem szótár, és tényleg csak a legfontosabb kifejezéseket pakolták az ingyenes változatba, de a segítségével legalább a köszönést és az alapkérdéseket intézhetjük a helybeliekhez a saját nyelvükön, ami nagy segítség lehet, ha mondjuk a buszt vagy az orvost keressük.
App Store link

2. Babelingo Travel Phrases
A Babelingo ingyenes változata ezzel szemben sokkal több kifejezést, fontos mondatot képest lefordítani az általa ismert 11 nyelv egyikéről egy másikra (sajnos a magyar nincsen közöttük). Kategóriákra bontva találunk benne mindent, bár a kiejtést nem tudjuk meg belőle, így Kínában vagy Japánban jobb híján mutogathatjuk a képernyőn megjelenő fordítást. 

Ez ugyan nem mondható a kommunikáció leggyorsabb módjának, de a semminél azért több. Egy nyelv ismeretét azért feltételezi a 11 közül.
AppStore link

3. iTranslate
Azért, hogy a helyzet kicsit rózsásabb legyen a magyarok számára is, az iTranslate a Google Translate alapján már képes fordítani magyarról valamire és fordítva. 42 nyelvet ismer, el leszünk vele, bár jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy a magyarról/magyarra fordítás egyelőre - finoman szólva - nem tökéletes. 

Szóval ne kapjuk fel a vizet, ha megmosolyogják a mondandónkat. Még mindig jobb, mint szomjan halni... :)
AppStore link

4. WifiTrak
Szakadjunk el most kicsit a nyelvektől, és hajózzunk más vizekre. A WifiTrak egy apró ingyenes alkalmazás, amelynek a segítségével felderíthetjük a környezetünkben lévő wifi hotspotokat és más WLAN kapcsolódási pontokat. 

A rejtett és védett hálózatokat is mutatja, de az utóbbihoz értelemszerűen csak a megfelelő jelszó birtokában tudunk csatlakozni, feltörni nem fogja... Utazáskor azonban mindig jól jön egy ingyenes hotspot, és a WifiTrak segítségével ezeket is pillanatok alatt felderíthetjük.
AppStore link

5. HearPlanet
Akár külföldön, akár egy számunkra még ismeretlen hazai városban járunk, a HearPlanet jó szolgálatot tehet. Az iPhone-ba épített GPS és a mobilinternet segítségével pillanatok alatt megállapítja, hogy éppen hol tartózkodunk, és ennek megfelelően ajánl látnivalókat a közelünkben (akár több kilométeres körzetben is). 

Elsősorban angolul tudóknak hasznos a szoftver, hiszen a látnivalókról rövid angol nyelvű leírást is olvashatunk, illetve hallhatunk!
Az ingyenes változatból sajnos hiányzik a térképlehetőség, de ha szükségét érezzük, 5 dollárért megvehetjük a teljes verziót.
AppStore link

6. Klick
A Klick segítségével a Flickr-re tölthetünk fel fotókat, akár frissen készítve, akár a Photo programból válogatva azokat. Adhatunk hozzájuk a feltöltés előtt címet, megjegyzést, címkéket, sőt akár GPS koordinátákat is (automatikusan vagy manuálisan a Google Maps térképen kijelölve). Így nyaralási fotóinkat azonnal közzétehetjük a Flickr-en.

Nemcsak a képek feltöltésében segít, hanem a Flickr tartalmának megtekintésében is, legyen szó mások gyűjteményéről vagy éppen a sajátunkról.
Akár arra is van lehetőség, hogy a program a GPS koordináták alapján a hozzánk közel eső területekről feltöltött képeket válogassa ki. Praktikus lehetőség egy városnézésnél!
AppStore link

7. Google Earth
A Google virtuális földgömbje iPhone-ra is elérhető, ha világ körüli útra indulunk, feltétlenül vigyük magunkkal.

Hasonlóan az asztali változathoz, itt is kedvünkre nézegethetjük a műholdképeket, bolygó szerte. Nem kapkod, de látványos, ez kétségtelen. Ráadásul a kényelmesen megnézhetjük benne a Panoramio oldalra feltöltött képeket, a pontos földrajzi helynek megfelelően elhelyezve.
AppStore

8. The Weather Channel
Mi más is lehetne a legfontosabb egy nyaralás során, mint az, hogy pontosan tudjuk, mikor, milyen időjárásra számíthatunk, hiszen ez határozhatja meg a napi programunkat.

Nos, a The Weather Channel iPhone változata akár órára lebontva is mutatja az adott nap várható időjárását, és természetesen kérhetünk akár 3, akár 10 napos előrejelzést is. A videós időjárás-jelentés és a térkép már csak hab a tortán, ráadásul mindent ingyen kapunk, bár aki reklámcsík nélkül venné igénybe a szolgáltatást, az megvásárolhatja a Pro változatot is.
AppStore link

9. Pano
Ha szeretnénk profi (már amennyire ezt az iPhone beépített kamerája megengedi) panorámaképekkel hazatérni a nyaralásból, a Panót mindenképpen vigyük magunkkal. A 3 dolláros árért cserébe egy rendkívül jól használható panorámakép-készítő alkalmazással ruházhatjuk fel a telefonunkat. A program segítségével gyerekjáték a panorámaképek készítése, igaz, némileg azért türelemjáték is... 

A Pano fotózáskor mutatja az előzőleg készített kép szélét is, így ahhoz tudunk viszonyítani. Így viszonylag pontos sorozatot készíthetünk, amelyből a munka végeztével a program összeállítja a - szinte - tökéletes panorámaképet.
AppStore link

10. WordPress
Ha WordPress alapú blogunk van, és nyaralásunk minden percét szeretnénk megosztani hűséges olvasóinkkal is, a legegyszerűbb, ha letöltjük a WordPress saját, ingyenes iPhone kliensét. 

Ebben a mobil alkalmazáshoz képest teljes összkomfortban menedzselhetjük blogunk anyagait, és természetesen friss postokat is írhatunk, képpel, linkkel stb.
AppStore link

11. Twittelator
Az általunk legjobb iPhone-os Twitter kliensnek tartott Twittelatort szintén nem érdemes itthon hagynia annak, aki netközösség függő.
Van belőle ingyenes és fizetős változat is. Mindkét verzióval kényelmesen írhatunk új üzeneteket, válaszolhatunk ismerőseink bejegyzésére, átnézhetjük különböző csoportosításokban a friss bejegyzéseket, küldhetünk privát üzeneteket. 

Képeket is feltölthetünk a Pikchur.com és a TwitPic.com oldalakra, és ezeknek a linkjét elhelyezhetjük a Twitterre szánt üzenetben. A program a GPS koordinátákat is automatikusan hozzáadja a bejegyzéshez, sőt egy bookmarklet segítségével a Safariban megnyitott oldal linkjét is beilleszthetjük Twitter üzenetünkbe. Ez utóbbi esetben máris látszik a Pro változat előnye, ott ugyanis már a küldés előtt átalakíthatjuk rövidebb változattá az URL-t  (a bit.ly oldalt használja a program), ami a Twitter esetében a szöveg hosszának korlátozása miatt nem elhanyagolható szempont.
AppStore link

12. Facebook
Ha pedig már közösségi oldalaknál tartottunk, akkor természetesen nem mehetünk el szó nélkül a Facebook mellett sem. 

Természetesen ehhez is van iPhone-os kliens, amelyen szinte minden fontos Facebook funkciót elérhetünk, így ismerőseinkkel akár folyamatosan megoszthatjuk nyaralási élményeinket.
AppStore link

13. Fring
Állhatna itt most az is, hogy iPhone-os Skype, de mivel az MSN továbbra is az egyik legnépszerűbb csevegőszolgáltatás, érdemes olyan szoftvert feltenni, amelyen elérjük MSN-es és Skype-os ismerőseinket is.

A Fring előnye, hogy nem válogatós, és egyszerre akár több (MSN, Skype, AOL stb.) csevegőszolgáltatást is elérhetünk vele. Ha éppen wifi kapcsolattal vagyunk a neten, akár még hanghívást is kezdeményezhetünk. Így egy tengerparti wifi-kávézóban ingyen cseverészhetünk az otthon maradt barátokkal és rokonokkal.
AppStore link

14. 1password
Telefonunkon általában rengeteg fontos adatot hurcolunk magunkkal. Ide tartoznak a jelszavak, PIN kódok is, amelyeket manapság már egyre nehezebb fejben tartani, annyi helyre regisztrálja be magát az ember. 

Ezen kényes adatok biztonságos tárolására mi a 1passwordöt javasoljuk, amely sajnos nem ingyenes (5 dollárba kerül), de megéri az árát. A titkosított adatbázisban akkor sem férnek hozzá fontos adatainkhoz, ha esetleg elhagyjuk a telefont. A 1passwordnek van asztali változata is, igaz, csak Macre. Viszont az adatokról backupot készíthetünk Windowson, OS X-en és Linuxon is (pusztán wifi kapcsolat és egy böngésző szükséges hozzá).
AppStore link

15. Stanza
Végül, hogy a kikapcsolódás esős napokon is tökéletes legyen, vihetünk magunkkal néhány könyvet. Mit néhányat! Akár egy egész könyvtárat. A Stanza lehetőségeiről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak

Annyit elöljáróban, hogy egy igazán sokoldalú e-book-olvasóról van szó, amely ráadásul ingyenes, és rengeteg ingyenes tartalomhoz is hozzáférést biztosít (természetesen saját e-bookjainkat is magunkkal vihetjük vele).
AppStore link

Akinek pedig ennyi még nem lenne elég, látogasson el a life-style.hu oldalra, ahol további 10 remek iPhone-os alkalmazásról olvashat, amelyeket szintén érdemes elvinni a nyaralásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

VoIP hívások iPhone-on

Az egy-két évnél nem régebbi mobiltelefonok legtöbbjére létezik olyan...