szerző:
techline.hu

A Tablet, azaz magyarul tábla-PC nem újdonság.

A Tablet, azaz magyarul tábla-PC nem újdonság. Ironikusan fogalmazva, sokan buktak már bele, többek között Bill Gates is (nem is kicsit). Hogy miért nem veszik a tábla PC-t, arról már hosszasan értekeztünk itt.

Ennek ellenére az IT-piac nem adja fel, nagyon helyesen, hiszen a táblaszámítógépeknek igenis van létjogosultságuk, csak éppen még senkinek sem sikerült megalkotnia a „tutit”, ami azután jelentős részesedést hasítana ki a pillanatnyi „kizárólag notebook vagy netbook” piacon. Amihez viszont az Apple hozzányúl, az arannyá válik – lásd a régebben viszonylag „csendes” MP3 lejátszó piacon hatalmas áttörést, sőt kis túlzással kulturális hype-ot kiváltó iPodot, vagy akár az iPhone őrületet. Nem csoda tehát, hogy mindenki óriási várakozással néz elébe a következő Apple-csodafegyvernek, amely az összes pletyka és „bennfentes infó” szerint is egy egyelőre névvel nem rendelkező Apple táblaszámítógép lesz.

Még ne rohanjunk a boltba, ez csak koncepció kép...

Már maga a tény, hogy az Apple nem igazán cáfolja az információt, arra enged következtetni, hogy valóban van alapja a dolognak: a legtöbb vezető IT portál (még a MacLife) szerint is szinte száz százalék, hogy idén szeptember és 2010. között „valamikor” kezünkbe vehetjük a mostanában csak Apple-Tablet néven emlegetett eszközt. Ha jobban belegondolunk, a lépés logikus: az Apple már kiadott gépet, notebookot, MP3 lejátszót és telefont: nincs is más hátra, mint egy játékkonzol vagy egy tábla-PC. Mivel az iPhone azonban kitűnő akár játékkonzolnak is, a választás az elemzők (és a pletykálók) szerint is szinte egyértelmű.

Amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak, mi is az elsők között vetjük rá magunkat a iTablet-re (a név csak találgatás persze), azonban addig is spekuláljunk egy kicsit!

Nézzük először is azt, ami a legizgalmasabb, azaz az árat. Az Apple már kényelmesen berendezkedett az ún. ezer dollár feletti notebook-piacon (magyarosan szólva a drága, de igényes notebook-kategóriát uralja, lásd. legújabb Macbook Pro, megnyúztuk a nyáron alaposan) . Ez egy igen kicsi tortaszelet a notebook-piacból, Steve Jobs és csapata azonban köszöni szépen, jól elvan ebben a szegmensben. Minden józan üzleti és közgazdasági alapelvet figyelembe véve, amire az Apple-nak most szüksége van, az egy gép, ami olcsóbb (sőt kisebb!), mint a MacBook széria, ám mégis robusztusabb valami, mint a számítógépnek csak nehezen nevezhető iPhone.

Ebben közrejátszhat az is, hogy a piac jelentősen elment a sub-notebook/netbook irányba, azaz a minél kisebb, ám egész sok mindenre használható, ún. „casual user” gépek kerülnek előtérbe. Ennek a feltételnek egyetlen MacBook sem felel meg („MacNetBook” pedig nincsen, még szerencse, mert elég idétlenül hangzik), az iPhone pedig tudásában nem versenyezhet egy netbookkal. A netbook piacon az árak 300-500 dollár között mozognak (ötvenezer-nyolcvanezer forint), így a majdani iTablet ára, legalábbis ha életben akar maradni, akkor valószínűleg 800 dollár (százötvenezer forint) körül lesz. Legalábbis ha tényleg szeptemberben vagy 2010 elején dobják piacra. Az Apple így a „drága, de igényes notebook” piac után kényelmesen elfoglalja, a jelenleg szabad, „drága, de még igényes netbook/subnotebook” piacot is.

Technikai paramétereit tekintve, az összes pletyka és „megbízható” információ, 9”- vagy 10”-es méretű kijelzőt jósol az eszköznek. A 9-10 inch logikusnak tűnik, ekkora felületen már bőven elfér egy átalakított böngésző (Safari), és egy iTunes. Nem kétséges, hogy az Apple erősen a multimédiára/szórakoztásra fog koncentrálni, így az iTunes/filmnézés support garantált. Az érintőképernyős megoldások tekintetében pedig már bizonyítottak: elég átemelni az iPhone remek megoldásait (képforgatás, érintőképernyős böngészés stb.) A legtöbb Mac-szakértő és Mac-őrült szerint az iTablet tulajdonképpen egy nagyméretű iPhone lesz, jóval több multimédiás funkcióval de telefonálás nélkül…

Bemenetek tekintetében mindenki egyetért abban, hogy jóval kevesebbet találunk majd az iTablet-en, mint egy MacBookon, az SD- vagy a micro-SD azonban biztos megtalálható lesz rajta, szabvány 30-pin konnector a dokkoláshoz/töltéshez/sync-hez, sőt a mini-HDMI is biztos, ha esetleg rákötnénk a ketyerét a TV-re. 

Mivel egy ekkor méretű OLED kijelző még az Apple számára is drága lenne, valószínűleg sima LDC kijelzővel használjuk majd az Apple Tablet-et. Felbontás tekintetében a MacBook által is használt 1280x800 felbontás tűnik logikusnak (és olcsónak). Az is biztos, hogy az Apple az összes népszerű alkalmazást átemeli az iPhone-ból (mint például a digitális iránytű, ami ugyan tök felesleges, de mindenki imádja…) Az internet eléréséhez már valószínűleg a legújabb HSPA (High-Speed Packet Access) megoldást fogja használni a kütyü.

Egyelőre ennyit sejtünk az Apple Tablet-ről, ami ezen felül kering a neten az már tényleg csak pletyka és hype. Hogy mindebből mi valósul meg, azt minden valószínűség szerint szeptemberben vagy egy kicsit később meglátjuk.

[a cikkben szereplő képek amatőrök által készített koncepciók]

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Legendás cégnevek titkai

Egy-egy informatikai vállalat, szolgáltatás vagy program nevét naponta használjuk...

Mumifikálódott holttestet találtak egy kaposvári fogadóban

Mumifikálódott holttestet találtak egy kaposvári fogadóban

Videó: A hangja teljesen olyan, mint egy mai Forma–1-es kocsié a Mercedes-AMG szuperritka utcai autójának

Videó: A hangja teljesen olyan, mint egy mai Forma–1-es kocsié a Mercedes-AMG szuperritka utcai autójának

Páros lábbal szállt bele James Corden egy műsorvezetőbe

Páros lábbal szállt bele James Corden egy műsorvezetőbe

Műholdképeken látszik, mekkora kárt okozott a világ legnagyobb olajfinomítóját ért dróntámadás

Műholdképeken látszik, mekkora kárt okozott a világ legnagyobb olajfinomítóját ért dróntámadás

Videó: Neten írt dal lett a hongkongi tüntetések új himnusza

Videó: Neten írt dal lett a hongkongi tüntetések új himnusza

Most már tényleg chipet ültetnének az agyunkba – ki jöhet ki jól belőle?

Most már tényleg chipet ültetnének az agyunkba – ki jöhet ki jól belőle?