szerző:
MTI

A Progressz M-67 teherűrhajó hétfőn levált a Nemzetközi Űrállomásról, hogy még közel egy hétig tudományos laboratóriumként folytassa útját és a Plazma-Progressz kísérlet részese legyen.

A kísérlet keretében az Irkutszban lévő egyetlen erre alkalmas oroszországi radarral a folyékony üzemanyagú hajtóművek működése közben az űrhajó körüli plazma jellemző tulajdonságait vizsgálják majd.  

Szeptember 27-én az űrhajót lehozzák a Föld körüli pályáról és ezt követően a Csendes-óceánon lévő űrhajó-temetőbe süllyesztik. Az érintett terület távol esik a hajózási útvonalaktól, az Új-Zélandi Wellingtontól mintegy 3000 kilométerre keletre van, ezért a Föld légkörében esetleg el nem égő darabok sem jelentenek veszélyt a hajókra - mondta el az Interfax hírügynökségnek Valerij Lidnyin, a Moszkva melletti Koroljovban lévő Repülésirányító Központ (CUP) sajtószolgálatának vezetője.

Hozzátette, hogy környezetvédelmi szempontból sem rejt veszélyeket az ilyen "eltemetés", mert az űrhajó legnagyobb része elég a Föld körüli sűrűbb légrétegekben, s csak nagyon kevés darab éri el az óceánt.

Vasárnap a Nemzetközi Űrállomás személyzete kiszerelte a Progressz M-67-ből a legdrágább berendezéseket, köztük azt, amely az Űrállomáshoz való csatlakozást tette lehetővé, és berakta a Progresszbe az állomáson felgyülemlett szemetet, valamint az elavult berendezéseket.

A Progressz M-67 július 24-én indult a kazahsztáni Bajkonurban lévő űrrepülőtérről. Mivel a Nemzetközi Űrállomáshoz akkor éppen hozzá volt kapcsolva az amerikai Endeavour, a Progressz a szokásostól eltérően nem az indulás utáni napon kapcsolódott az állomáshoz, hanem az ötödiken, s mivel az érintett berendezésekkel probléma mutatkozott, kézi irányítással hajtották végre a kapcsolódást. Az űrhajó mintegy 2,5 tonna hasznos terhet szállított a Nemzetközi Űrállomásra, egyebek között üzemanyagot, sűrített oxigént és levegőt, élelmiszereket, tudományos célokat szolgáló berendezéseket, és nem utolsó sorban az űrhajósok családtagjainak küldeményeit. Augusztus elején a Progressz segítségével módosították a Nemzetközi Űrállomást pályájának átlagos magasságát, az űrhajó mintegy két kilométerrel vitte feljebb az állomást. 

A Progressz M-67 az analóg irányítási rendszerrel felszerelt régi széria utolsó darabja: mostani útja előtt már két új típusú Progressz járt a Nemzetközi Űrállomáson, és a régi típust a tervek szerint nem használják a továbbiakban. A Progressz M-67 idén a harmadik, s a Nemzetközi Űrállomás építésének kezdete óta a 35. orosz teherűrhajó volt az állomáson. Idén a tervek szerint még három teherűrhajót küldenek az állomásra, s ezek egyike az új orosz modult viszi oda.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Felbocsátották az első japán teherűrhajót

Felbocsátották pénteken az első japán teherűrhajót, az űreszköz néhány perccel a start után Föld körüli pályára állt, és várhatóan egy hét múlva csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

MTI Tech

Sikerrel indították el a Progressz teherűrhajót

Péntek hajnalban elindították a kazahsztáni Bajkonurból a Progressz teherűrhajót, amely élelmiszert, vizet és felszerelést szállít a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének.

MTI Tech

Nem végeztek feladataikkal a Discovery űrhajósai

A Discovery két űrhajósa befejezte vasárnap hajnalban a harmadik, s egyben utolsó űrsétáját, de kisebb nehézségek miatt nem tudott elvégezni minden tervezett feladatot: azok pótlására esetleg az Atlantis amerikai űrrepülőgép novemberre tervezett misszióján kerítenek sort.

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Lopott bankkártyaadatokkal vásárolt a 22 éves győri fiú

Lopott bankkártyaadatokkal vásárolt a 22 éves győri fiú

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle