szerző:
techline.hu

Amióta az Apple Intel processzorra váltott, folyamatosan előtérben van, hogy miként lehet megoldani a windowsos...

Amióta az Apple Intel processzorra váltott, folyamatosan előtérben van, hogy miként lehet megoldani a windowsos alkalmazások Macen történő futtatását. Az OS X Boot Camp megoldása adott: natívan telepíthetünk Windowst az Apple rendszere mellé. Az előnye, hogy úgy használhatjuk a redmondi rendszert, mintha bármely más PC-re telepítettük volna (a driverek az OS X telepítőlemezén megtalálhatók). Hátránya, hogy ehhez újra kell indítanunk a gépet, és választani kell a rendszerek közül, párhuzamosan ugyanis nem használhatjuk azokat.
A Parallels Desktop 5 megjelenésével úgy tűnik, a Boot Camp létjogosultsága már mindössze a modernebb játékokra és az erőforrás igényesebb 3D-s alkalmazásokra korlátozódik. Mindent mást ugyanis sokkal kényelmesebben elérhetünk ezentúl a megújult virtuális gépben (persze csak akkor, ha egyáltalán szükségünk van windowsos alkalmazásokra OS X alatt).

A virtualizáció használatának előnye, hogy továbbra is az alap rendszerben maradunk (OS X), de tetszőlegesen elérhetünk más OS-eket is (Linux, Windows stb.), amelyeket úgynevezett virtuális gépekbe telepítünk.
Esetünkben a virtuális gépeket a Parallels 5 segítségével telepítjük, amely a korábbi változatokhoz képest sok esetben érezhetően gyorsult, és a Windows 7 debütálására való tekintettel immár Aero támogatást is kapott, így teljes pompájában futtathatjuk a legújabb redmondi rendszert is. Nincs újraindítás, nincs választás, bármikor egyetlen kattintással elérjük windowsos alkalmazásainkat, illetve a telepített Windows minden lehetőségét. A virtuális és a „rendes" rendszer között megoszthatunk fájlokat, mappákat vagy akár alkalmazásokat is, így a munka tökéletes kényelemben mehet. A virtuális és a rendes rendszer között az erőforrásokat és az optimalizálást rábízhatjuk a Parallelsre, vagy mi magunk is testre szabhatunk minden opciót.

Újdonságok
Az új - teljesen Snow Leopard kompatibilis - verzió tehát gyorsabb lett, mint az elődei (sokat javítottak a teljesítményoptimalizáláson, van VT-x2 és 64 bites támogatás stb.), és mivel DirectX 9.0c (Shader model 3 támogatást is kapott) kompatibilis, a Windows 7 és a Vista Aero felülete is gond nélkül bekapcsolható immár. Érezhetően zökkenő mentesebben működik minden! Sokat gyorsult a Suspend lehetőség is, immár néhány másodperc alatt működőképes a virtuális gép, s ugyanilyen gyorsan megy "aludni" is.

Kényelmesen válthatunk a nézetek között

Ha tehát Windowsra vágyunk, teljes képernyőn és ablakban egyaránt elérjük a teljes rendszert. De ugyanígy például egy Linuxot is egyszerűen telepíthetünk, megszűnt a mizéria a Parallels linuxos drivereivel (legalábbis az Ubuntu 9.10 teszt során minden flottul működött, beleértve a Compiz effekteket is). Ez többek között az OpenGL 2.1 támogatásnak is köszönhető.

Támogatja a multi-touch egérpad használatát

A Parallels Desktop 5 támogatja a multi-touch egérpad használatát a Windows alkalmazásokban, és akár több monitoron is használhatjuk alkalmazásainkat. Ugyancsak lehetőség nyílik az Apple távirányítójának windowsos használatára, és immár formázott szövegeket és képeket is másolgathatunk a rendszerek között a vágólapon.
Kicsit csiszoltak a program felületén is. Ízlésesebb és áttekinthetőbb lett, a fontos funkciókat pedig néhány kattintással elérjük az ablak alsó részén.
Ha az egeret a képernyő bal felső sarkába visszük teljes képernyős módban, a lehajló kis füllel kényelmesen válthatunk az OS X és a Windows között.
Javítottak az Exposé és Spaces kompatibilitáson és több USB-eszközt is használhatunk gond nélkül a virtuális gépekben.
Érdekesség, hogy az „elvetemültebb" Macesek akár OS X bőrt is húzhatnak a virtuális Windowsra és annak alkalmazásaira, egyetlen kattintással a Parallels segítségével. Ez a teljes Windows átbőrözi, így a windowsos alkalmazások sokkal jobban illeszkednek OS X-es társaikhoz (külsőben persze).

OS X skin a tökéletes összhanghoz (MacLook)

Továbbra is megkapjuk az eddig megszokott nézeteket (teljes képernyő, ablakos nézet, Coherence (a Windows alkalmazások beilleszkednek a Maces programok közé) és Modality (a teljes Windows felület tetszőlegesen nagyítható, kicsinyíthető, áttetszővé változtatható). De kapunk egy új lehetőséget is, Crystal néven. Ez sokban hasonlít a Modality nézetre, de még annál is jobban összevegyíti a rendes és a virtuális rendszer alkalmazásait (teljesen elrejti a Parallels menüjét, a program Dock ikonját, és egy külön kis ikont kapunk a menüsorban hozzá). Nálam ez sokkal gördülékenyebben működik, mint a Modality, gyakorlatilag olyan, mintha nem is lenne Windows a háttérben, csak valamilyen varázslat folytán minden windowsos program futna OS X alatt, a többi program közé vegyülve. Ha bekapcsoljuk a fent említett MacLook opciót is, gyakorlatilag olyan lesz, mintha kizárólag OS X-es programokkal dolgoznánk.

A Crystal és Coherence nézetek testre szabása

A Snow Leopard új Stacks lehetőségét kihasználva onnan is elérünk minden Windows alkalmazást, ami a Start menüben megtalálható.
Windowst telepíteni eddig is egyszerű volt Parallelsben, de immár nagyjából három kattintással megoldható (természetesen CD-/DVD-ről vagy képfájlból egyaránt).
A windowsos PC-ről való áttérést jelentősen megkönnyíti a Parallels Transporter, amelynek a segítségével néhány kattintással átmenthetjük Windowsban tárolt állományainkat az új virtuális gépbe. Fizikai PC-ről vagy más virtuális gépekről (VMware, Windows Virtual PC, VirtualBox stb.) is megoldható az áttérés.

Optimalizálás...

A megújult 3D támogatásnak köszönhetően sokkal több játék és 3D-s alkalmazás működik Parallels 5 alatt, így egy erősebb Mac esetében kevésbé fontos, hogy ezeket a Boot Camp segítségével futtassuk, natív környezetben (bár a legújabb játékcsodák azért nem tökéletesek rajta, ahogy az a videó végén is látszik).
A csomagban kapunk néhány extra windowsos szoftvert is, így például a Kaspersky Internet Securityt, az Acronis True Images és az Acronis Disk Director programokat, illetve ha úgy vesszük, a MacLook-megoldást is felfoghatjuk egy grátisz Windows skinező alkalmazásként (mint például ez itt), amelyet ráadásul egyetlen kattintással aktiválhatunk.
Mindent egybevetve én teljesen elégedett vagyok az új verzióval. A későbbiekben konkrét mérésekkel is készítünk majd egy VMware Fusion 3 vs. Parallels 5 tesztet, mivel a VMware hasonló szoftvere rendszere is nemrég jelent meg.
Nálam egyelőre a Parallels 5 vezet, mert rugalmasabb és sok esetben érezhetően gyorsabb is, mint a VMware (még olyan lényeges apróságokban is, mint az egérkezelés, grafikus megjelenítés). Ez viszont egyelőre egy teljesen szubjektív, folyamatos használat során tapasztaltakra építő magánvélemény.
Mellékeltem egy kis videós bemutatót is, ami alapján talán még egyszerűbb képet alkotni a virtuális megoldás működéséről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem kell szerviz: valójában funkció, ami hibának tűnik az iPhone 11 akkumulátoros tokjában

Nem kell szerviz: valójában funkció, ami hibának tűnik az iPhone 11 akkumulátoros tokjában

Pikó és Csárdi törvényt módosítana a fideszes polgármesterek szabadságmegváltása miatt

Pikó és Csárdi törvényt módosítana a fideszes polgármesterek szabadságmegváltása miatt

Karácsony: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat

Karácsony: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat

73 évvel az atomkísérlet után is jól látható a Csendes-óceán "sebe"

73 évvel az atomkísérlet után is jól látható a Csendes-óceán "sebe"

Elkészült Paul McCartney karácsonyi albuma, de soha nem adja ki

Elkészült Paul McCartney karácsonyi albuma, de soha nem adja ki

A Suzuki alaposan megvadította a Swiftet

A Suzuki alaposan megvadította a Swiftet