szerző:
hvg.hu

A Földről eltűnőben lévő fajok megmentése ritkán jár sikerrel, éppen emiatt az utóbbi években sikersztorinak számított a szibériai tigris létszámgyarapodása. Fél évszázaddal ezelőtt majdnem kihalt ez a nagymacska, aztán stabilizálódott a vadon élő állomány létszáma. Most azonban megint drámai hírek érkeztek a New York Times szerint.

A szibériai (amur vagy amuri) tigrisek az 1930-as években jutottak a kihalás szélére. Egyes vélemények szerint 40-50 példány élt ekkor már csak szabadon. Élőhelyük Északkelet-Kína, Korea, Mongólia egy része, és természetesen Szibéria délkeleti része volt. (Rendszertanilag egyébként manapság ezt a tigris-alfajt azonosnak tekintik a hetvenes éveben valóban kihalt Kaszpi-tigrissel.)

A szibériai vagy amuri tigrisek azonban nem tűntek el. Ez az alfaj a Föld leghatalmasabb nagymacskája, 300 kilogrammos testsúlyt is elérhet. Az utóbbi időkben már 4-500-ra tették a vadon élő példányok számát. Sőt, ez a populáció stabilan is tartotta magát.

Ám a New York Times most rendkívül rossz hírekről számolt be - idén nem először a nemzetközi sajtóban. Az újabb adatok szerint ugyanis ismét csökken Oroszország tigrisállománya.

41 százalékkal kevesebben

A New York-i székhelyű, amerikai környezetvédelmi csoport, a Wildlife Conservation Society (WCS) ugyanis évente ismétli a felméréseket, és orosz társszervezeteivel közösen számlálja a tigriseket. Az elmúlt 12 év átlagához viszonyítva azonban most 41 százalékkal kevesebb szibériai tigrist találtak.

Miért szeretik az állatkerti pénzügyesek az amuri tigrist?

A szibéria tigris nagyon népszerű az állatkertekben is. Ennek oka egyszerű: nem kell (annyit) fűteni nekik, hiszen Szibériához szoktak, ellentétben a meleget kedvelő dél-ázsiai nagymacskákkal. Nem véletlen, hogy a magyar állatkertekben is inkább az amuri alfaj látható.

A legdrámaibb visszaesés az utolsó télen történt, 2009-ben, amikor a felmérést végzők az eddigi legkevesebb tigris nyomát fedezték fel. Erről Dale G. Miquelle WCS orosz távol-keleti programjának vezetője beszélt. "Itt az ideje a cselekvésnek" - tette hozzá. Ugyanakkor szerinte a véletlen tényezők sem zárhatók ki, hiszen erős havazás volt a legutóbbi tigrisszámláláskor. Mindenesetre az utolsó években már valóban csökkenésnek indult az állomány - Miquelle szerint.

Pedig az amuri tigris "szinten tartása" tényleg sikertörténetnek számított a kínai, indiai és máshol élő állományok drasztikus csökkenésével párhuzamosan. Számos alfaj például már teljesen kihalt a többi ázsiai országban (ilyen a bali, a jávai tigris vagy a kaszpi változat). Ugyanakkor a szibériai tigrissel sem dicsekedhetnek túlzottan az oroszok: egykor példányaik a Bajkál-tó vidékét járták, kétezer kilométerre a Csendes-óceán partjától. Ezzel szemben ma már csak a Tengermelléki (Primorszkij) és a Habarovszki régió területén fordulnak elő, közvetlenül az óceán közelében.

 
Menteni a menthetőt

Az orosz kormány mindenesetre igyekezett menteni a menthetőt: az utóbbi három évben három újabb hatalmas nemzeti parkot jelöltek ki a tigrisek számára, ám a mostani számlálás szerint a meglévő összes - számuk immár öt - védett területen csökkent az állomány. Mindez azt jelenti, hoy a nemzeti parkok immár nem nyújtanak megfelelő menedékhelyet a nagymacskáknak. 

A ritkulás miatt nemtetszését fejzte ki az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin is. A kormányfő (volt elnök) korábban születésnapjára is tigriskölyköt kapott, annyira szereti ezt az állatot - a hivatalos propaganda szerint. Putyin akkor kapta ezt az ajándékot, miután visszatért egy expedícióról, ahol maga nyugtatózott be és jelölt meg egy nagymacskát.


Putyin szerint a szibériai tigris a legszebb és a legnagyobb tigris a világon. A New York Times meg is jegyzi: Putyin számára ideális jelkép a hatalmas testű, vadon élő állat, amely Oroszország keményebb arculatát mutatja meg a világnak.

Tigriscsúcs

Most azonban, hogy csökken a populáció, az orosz kormány nemzetközi "tigris-csúcstalálkozót" hívott össze 2010-re, Vlagyivosztokba, hogy megoldást keressenek az állomány fenntartására. A tigriseknek ugyanis hiába jelöltek ki védőzónákat, zsákmányállataik fogyóban vannak, az erdőgazdálkodás pusztítja élőhelyeiket és az infrastruktúra-fejlesztés sem tesz jó a csúcsragadozóknak.

A legnagyobb veszélyt azonban a vadorzók, az illegálisan tigrisre vadászók jelentik - véli Igor Csesztyin, a WWF állatvédelmi világszervezet oroszországi vezetője. Az utóbbi tíz évben ugyanis harmadára csökkent a vadőrök száma, akik megakadályozhatnák az illegális vadászatot, méghozzá a szövetségi hatóságok kiadáscsökkentési intézkedései miatt.

A tigrisek pusztulását 65-80 százalékban emberek okozzák, becslések szerint. Az ázsiai piacokon ugyanis rendkívül értékesek a nagymacskák csontjaiból, belső szerveiből készült termékek, ahol ezek hagyományos gyógyszereknek számítanak. A WCS vezetője, Miquelle szerint egyébként sincs komoly visszatartó ereje a büntetéseknek: egy elkapott vadorzó ezer rubeles, azaz 35 dolláros bírságra számíthat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Képesítés nélkül adott be zsírégető injekciókat, félmillióra büntették

Képesítés nélkül adott be zsírégető injekciókat, félmillióra büntették

Túlélőtippek szülőknek: hogyan magyarázzuk el a gyereknek a költözést?

Túlélőtippek szülőknek: hogyan magyarázzuk el a gyereknek a költözést?

Lemondott a pécsi közgyűlés gazdasági bizottságának botrányba keveredett elnöke

Lemondott a pécsi közgyűlés gazdasági bizottságának botrányba keveredett elnöke

„Több órát is képes vagyok virtuális valóságban tölteni”

„Több órát is képes vagyok virtuális valóságban tölteni”

WHO: A tánc és az éneklés javíthatja az emlékezetet

WHO: A tánc és az éneklés javíthatja az emlékezetet

Leleplezték a Passat és a Mondeo szemrevaló új kihívóját

Leleplezték a Passat és a Mondeo szemrevaló új kihívóját