szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Földről eltűnőben lévő fajok megmentése ritkán jár sikerrel, éppen emiatt az utóbbi években sikersztorinak számított a szibériai tigris létszámgyarapodása. Fél évszázaddal ezelőtt majdnem kihalt ez a nagymacska, aztán stabilizálódott a vadon élő állomány létszáma. Most azonban megint drámai hírek érkeztek a New York Times szerint.

A szibériai (amur vagy amuri) tigrisek az 1930-as években jutottak a kihalás szélére. Egyes vélemények szerint 40-50 példány élt ekkor már csak szabadon. Élőhelyük Északkelet-Kína, Korea, Mongólia egy része, és természetesen Szibéria délkeleti része volt. (Rendszertanilag egyébként manapság ezt a tigris-alfajt azonosnak tekintik a hetvenes éveben valóban kihalt Kaszpi-tigrissel.)

A szibériai vagy amuri tigrisek azonban nem tűntek el. Ez az alfaj a Föld leghatalmasabb nagymacskája, 300 kilogrammos testsúlyt is elérhet. Az utóbbi időkben már 4-500-ra tették a vadon élő példányok számát. Sőt, ez a populáció stabilan is tartotta magát.

Ám a New York Times most rendkívül rossz hírekről számolt be - idén nem először a nemzetközi sajtóban. Az újabb adatok szerint ugyanis ismét csökken Oroszország tigrisállománya.

41 százalékkal kevesebben

A New York-i székhelyű, amerikai környezetvédelmi csoport, a Wildlife Conservation Society (WCS) ugyanis évente ismétli a felméréseket, és orosz társszervezeteivel közösen számlálja a tigriseket. Az elmúlt 12 év átlagához viszonyítva azonban most 41 százalékkal kevesebb szibériai tigrist találtak.

Miért szeretik az állatkerti pénzügyesek az amuri tigrist?

A szibéria tigris nagyon népszerű az állatkertekben is. Ennek oka egyszerű: nem kell (annyit) fűteni nekik, hiszen Szibériához szoktak, ellentétben a meleget kedvelő dél-ázsiai nagymacskákkal. Nem véletlen, hogy a magyar állatkertekben is inkább az amuri alfaj látható.

A legdrámaibb visszaesés az utolsó télen történt, 2009-ben, amikor a felmérést végzők az eddigi legkevesebb tigris nyomát fedezték fel. Erről Dale G. Miquelle WCS orosz távol-keleti programjának vezetője beszélt. "Itt az ideje a cselekvésnek" - tette hozzá. Ugyanakkor szerinte a véletlen tényezők sem zárhatók ki, hiszen erős havazás volt a legutóbbi tigrisszámláláskor. Mindenesetre az utolsó években már valóban csökkenésnek indult az állomány - Miquelle szerint.

Pedig az amuri tigris "szinten tartása" tényleg sikertörténetnek számított a kínai, indiai és máshol élő állományok drasztikus csökkenésével párhuzamosan. Számos alfaj például már teljesen kihalt a többi ázsiai országban (ilyen a bali, a jávai tigris vagy a kaszpi változat). Ugyanakkor a szibériai tigrissel sem dicsekedhetnek túlzottan az oroszok: egykor példányaik a Bajkál-tó vidékét járták, kétezer kilométerre a Csendes-óceán partjától. Ezzel szemben ma már csak a Tengermelléki (Primorszkij) és a Habarovszki régió területén fordulnak elő, közvetlenül az óceán közelében.

 
Menteni a menthetőt

Az orosz kormány mindenesetre igyekezett menteni a menthetőt: az utóbbi három évben három újabb hatalmas nemzeti parkot jelöltek ki a tigrisek számára, ám a mostani számlálás szerint a meglévő összes - számuk immár öt - védett területen csökkent az állomány. Mindez azt jelenti, hoy a nemzeti parkok immár nem nyújtanak megfelelő menedékhelyet a nagymacskáknak. 

A ritkulás miatt nemtetszését fejzte ki az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin is. A kormányfő (volt elnök) korábban születésnapjára is tigriskölyköt kapott, annyira szereti ezt az állatot - a hivatalos propaganda szerint. Putyin akkor kapta ezt az ajándékot, miután visszatért egy expedícióról, ahol maga nyugtatózott be és jelölt meg egy nagymacskát.


Putyin szerint a szibériai tigris a legszebb és a legnagyobb tigris a világon. A New York Times meg is jegyzi: Putyin számára ideális jelkép a hatalmas testű, vadon élő állat, amely Oroszország keményebb arculatát mutatja meg a világnak.

Tigriscsúcs

Most azonban, hogy csökken a populáció, az orosz kormány nemzetközi "tigris-csúcstalálkozót" hívott össze 2010-re, Vlagyivosztokba, hogy megoldást keressenek az állomány fenntartására. A tigriseknek ugyanis hiába jelöltek ki védőzónákat, zsákmányállataik fogyóban vannak, az erdőgazdálkodás pusztítja élőhelyeiket és az infrastruktúra-fejlesztés sem tesz jó a csúcsragadozóknak.

A legnagyobb veszélyt azonban a vadorzók, az illegálisan tigrisre vadászók jelentik - véli Igor Csesztyin, a WWF állatvédelmi világszervezet oroszországi vezetője. Az utóbbi tíz évben ugyanis harmadára csökkent a vadőrök száma, akik megakadályozhatnák az illegális vadászatot, méghozzá a szövetségi hatóságok kiadáscsökkentési intézkedései miatt.

A tigrisek pusztulását 65-80 százalékban emberek okozzák, becslések szerint. Az ázsiai piacokon ugyanis rendkívül értékesek a nagymacskák csontjaiból, belső szerveiből készült termékek, ahol ezek hagyományos gyógyszereknek számítanak. A WCS vezetője, Miquelle szerint egyébként sincs komoly visszatartó ereje a büntetéseknek: egy elkapott vadorzó ezer rubeles, azaz 35 dolláros bírságra számíthat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál