szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak egy hét, és kiderül, hogy a magyar gazdaság nagyágyúi milyen informatikai fejlesztés mellé teszik le a voksukat. A Web 2.0 Symposium: BarCamp Budapest konferencián nyilvánosan értékelik a start up cégeknek meghirdetett versenyt.

A konferencia többi programja is kiemelkedő szakmai érdeklődésre tarthat számot. Előad többek között a TechCrunch Europe szerkesztője, Mike Butcher, aki az elmúlt években felkerült Anglia leginnovatívabb személyiségeinek toplistájára, és szinte már hagyományként Chris Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A BarCamp története

Az első konferencia Palo Alto-ban volt Californiában 2005 agusztus 19-21 között. Kevesebb mint egy hét alatt lett megrendezve, amin kevesebb mint 200-an vettek részt. Azóta a BarCamp több mint 350 városban lett megrendezve a világ minden táján. Budapesten először 2009 március 3-án az Agria Produkció szervezésében. 


A vállalkozó kedvű jelentkezők maguk is tarthatnak előadást vagy felvethetnek témákat. Az előadások végleges rendjét azonban csak március 6-án ismertetik a szervezők, mert a konferencia közösségi oldalán a regisztrált látogatók szavazatai döntik el, hogy melyik bemutató kerül a nagyterembe, vagy éppen egy tízfős kis asztalhoz.

Ma már nyilvánvaló tény, hogy a web2 a magyar médiapiacon is sikerrel áttört, elsősorban az iwiw és más közösségi oldalak hódításának eredményeként. Ennek következményeként a konferencián is egyre több jelentős médium (origo.hu, Nol.hu, Index.hu, Figyelő Online, Nemzeti Sport) mutatja be koncepcióját az online közösségek minél hatékonyabb kiszolgálásával kapcsolatban.

A Budapest Bank Startup versenyére több tucatnyi innovációs elképzeléssel pályáztak. Az előválogatás után a hat legjobbat értékeli a zsűri. A nyilvános bírálat hasznos lehet azoknak is, akik most nem versenyeznek, mert kiderül, hogy a gazdasági szakemberek milyen szempontok alapján döntenek egy-egy innováció értékéről, akár sorsáról. A zsűri tagjai – Bojár Gábor, Gyulai Zoltán, Jaksity György, Pukler Gábor, Siklósi Zoltán, Simó György, Straub Elek – maguk is  jól ismert befektetők, illetve csúcsvezetők.

Bár az utóbbi években kevés hazai innovációból lett világszenzáció, sokak az internetben, az informatikában látják a hazai fejlesztők, feltalálók kiugrási esélyét. A konferencia szervezői ezért bíznak abban, hogy az esemény hozzájárulhat ahhoz, hogy az évtized végére a magyar informatika világsikerekkel büszkélkedhessen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

MISZ: az innováció 1,5-2 százalékos gazdasági növekedést generálhat

Egy Magyarország adottságaira épülő, hatékony tudomány-, technológia- és innovációpolitika 2014 végéig 1,5-2 százalékos nemzetgazdasági növekedést generálhat - mondta Monszpart Zsolt, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) általános elnökhelyettese, a szövetség 2009. évi rendes közgyűlésén szerdán Budapesten.

MTI Tech

Innovációs stratégiák: a középmezőny végén vagyunk

A svédek használják leggyakrabban és a legnagyobb szakértelemmel a telekommunikációs technológiákat. Idén az Egyesült Államok követi őket, Norvégia végzett harmadikként, Japán a tizedik. Magyarországot a 23. helyre rangsorolták.