szerző:
techline.hu

BlinkHa otthoni, webkamerával rendelkező Windowsunkat több családtag is használja, a jelszavas védelem helyett meg...

Blink
Ha otthoni, webkamerával rendelkező Windowsunkat több családtag is használja, a jelszavas védelem helyett meg lehet próbálkozni az arcfelismeréses beléptetéssel. Így a család bármely tagja azonnal beléphet a rendszerbe, ha a gép elé ül.
A program telepítése után meg kell adnunk a felismeréshez használandó eszközt (alapvetően a webkamerát, de persze lehet bármilyen, erre alkalmas kamera, amelyet összekötöttünk a géppel). Ezután lassan jobbra, balra forgatva a fejünket, a program megjegyzi arcvonásainkat, és ha minden jól ment, a legközelebbi login alkalmával már meg is jelenik a webkamera képét mutató kis ablak, és a Trying to Recognize face… gombra kattintva el is indíthatjuk az arcfelismerést.
Cikk a programról >>>
Letöltés >>>

Screenpresso
Képlopó programból jó párat találhatunk a neten, olyan szoftver viszont, amelyik e funkciója mellett még érdekes képszerkesztő funkciókkal is dicsekedhet, már ritkaság. E ritka szoftverek egyike a Screenpresso, amely egyszerűsége ellenére néhány igencsak figyelemre méltó funkciót is tartalmaz.
Ha telepítése után rákattintunk a jó öreg PrtScreen billentyűre, egy különleges, nagyítót is tartalmazó célkereszttel választhatjuk ki a rögzíteni kívánt képernyőkép részt, és a bal egérbillentyű lenyomásával „exponálhatunk”. Több képlopást is végrehajthatunk, a Screenpresso valamennyit őrzi Historyjában, amit egyébként úgy hívhatunk elő, hogy duplán kattintunk a tálcán ücsörgő ikonra. A Historyból azután kiválaszthatjuk, hogy melyik képet kívánjuk archiválni: ehhez a kiválasztott képre kattintunk, majd a menüsorban a Save as pontot választjuk. Többféle formátumban (png, jpg, gif, bmp) is lementhetjük a képet, de e művelet előtt még akár különböző érdekes változtatásokat is végezhetünk rajta.
Cikk a programról >>>
Letöltés >>>

Webklipper (böngésző plug-in)
A Webklipper.com oldal használata rendkívül egyszerű. Első lépésben beírjuk a jegyzetekkel teletűzdelni kívánt weboldal URL-jét a „Klip a webpage” mezőbe. Ezután a böngészőben megnyílik az adott oldal, ám a megszokott látványon felül az ablak alsó részén találunk egy új „eszköztárat” is.
Itt a Highlight linkre kattintva tudunk kiemelni egy előzetesen kijelölt szövegrészt az oldalon, míg a Comment linket választva jegyzeteket fűzhetünk az oldal adott részeihez (kicsit hasonlóan a post-it fecnikhez, itt is mi választhatjuk meg a jegyzetlapok színét). Az Extract lehetőséggel „kiszakíthatjuk” a kijelölt részletet az oldalból. A linkekre kattintás helyett használhatunk különféle billentyűkombinációkat is a funkciók eléréséhez.
WebKlipper nagyon kényelmesen használható a fenti módszerrel (bár a Safariban a Flash bannerek néha lefedik a jegyzeteinket), de a szolgáltatás oldaláról letölthetünk akár böngésző plug-ineket is a Firefoxhoz, Chrome-hoz és az IE8-hoz, hogy még egyszerűbben érhessük el az eszköztárat, illetve a korábban jegyzetekkel teletűzdelt oldalakat.
Cikk a programról >>>
Letöltés >>>

Skype 5 Windowsra (beta)
Új verzióval jelentkezik a Skype, igaz, egyelőre csak béta változatban. A Skype 5 legfontosabb újítása a csoportos videócsevegési lehetőség lesz.
Hasonlóan az Apple iChat alkalmazásához, az 5-ös verziótól kezdve a Skype is alkalmas lesz csoportos videócsevegésre. A verziószámhoz hűen öten ücsöröghetünk majd a webkamerák előtt. A funkció működése egyszerű, a használatához azonban értelemszerűen nem árt, ha gyors internetkapcsolattal rendelkezünk.
Az öt fős csevegés a végleges változatban egyébként valószínűleg fizetős lesz, de a béta változatban még ingyen próbálgathatjuk.
Az új Maces verzió valamikor az év második felében várható, a Skype 5 béta egyelőre csak Windowson használható.
Mivel béta verzióról van szó, a használatát elsősorban haladó felhasználóknak javasoljuk, a fejlesztői változat ismert hibáiról, illetve a részletes újdonságokról itt található lista, angolul.
Cikk a programról >>>
Letöltés >>>

1Password Windowsra (beta)
Kicsit bétás hétvégét tartunk, de a 1Password Maces változatát annyira szeretjük, hogy nem tudtuk megállni, hogy ne ajánljuk a Windows felhasználóknak is e remek alkalmazást. A béta változatot jelenleg ingyen tesztelheti bárki, de a végleges verzió fizetős lesz. Ha viszont komolyan gondoljuk, hogy jelszavainkat, bankkártya adatainkat, PIN kódjainkat stb. biztonságban szeretnénk őrizni, és a lehető legkényelmesebben hozzáférni, akkor érdemes elgondolkodni később a befektetésen.
Aki már most tudja, hogy nem fog pénzt áldozni a végleges verzióra sem, annak azért ajánlunk egy nagyszerű ingyenes alternatívát is is, a KeePass “személyében”. Utóbbiból portable (azaz hordozható) változat is van.
Cikk a programról >>>
Letöltés >>>

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi

Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi

László Zsolt: Minimum harminc évbe telik visszaállítani az utóbbi tíz év rombolását

László Zsolt: Minimum harminc évbe telik visszaállítani az utóbbi tíz év rombolását

Kirakják az Igazságügyi Minisztériumot a Kossuth térről

Kirakják az Igazságügyi Minisztériumot a Kossuth térről

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Moziba készül, de addig sem akar belefutni a spoilerekbe? Mutatunk néhány trükköt

Moziba készül, de addig sem akar belefutni a spoilerekbe? Mutatunk néhány trükköt

Itt a videó, ahogy a japánok "lebombáznak" egy aszteroidát

Itt a videó, ahogy a japánok "lebombáznak" egy aszteroidát