szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Természetesen a TOP 10 csak töredéke a lehetőségeknek, ma már szinte minden feladatra találunk online, böngészőből...

Természetesen a TOP 10 csak töredéke a lehetőségeknek, ma már szinte minden feladatra találunk online, böngészőből használható megoldást. Így mi most egy teljesen szubjektív listával szolgálunk csak, elsősorban azoknak, akik még nem mozognak olyan otthonosan az online szolgáltatások világában. A lista kapásból indulhatna a Gmaillel, a Facebookkal és a Twitterrel, de minthogy ezeket azért a többség ismeri (sőt akad, aki csak ezeket), így kihagytuk őket a sorból. Jöjjön tehát 10 ingyenes és jól használható online megoldás, amelyek valóban megkönnyíthetik a munkát, vagy a hétköznapokat.

Virustotal.com
Egy oldal, amely nélkül nem szabad programokat, képernyőkímélőket, PDF fájlokat stb. letölteni az internetről, vagy ha már letöltöttünk valamit, használat előtt érdemes ellenőriztetni a Virustotal.com szolgáltatással, hogy nem tartalmaz-e vírust, trójait, kémprogramot stb.
Ezen az oldalon több mint 40 vírusirtó alkalmazás folyamatosan frissített keresőmotorjával nézethetjük a feltöltött vagy URL címmel megadott fájlokat.

A maximális fájlméret 20 MB, ami azért az esetek többségében bőven elegendő. Így nem kell több vírusirtó telepítésével kockáztatnunk rendszerünk megfelelő működését (néha még egy is megviseli szegény Windowst), elég, ha kiválasztunk egy számunkra szimpatikust, és ha mégis biztosra akarunk menni, feltöltjük a kérdéses állományokat a Virustotalra, gyors ellenőrzés végett.

Goo.gl
Ha gyakran osztunk meg másokkal linketek levélben, Facebookon, Twitteren stb., érdemes a hosszabb URL címeket rövidíteni. Erre kiváló megoldást nyújt a Google saját linkrövidítője, amelyet a Goo.gl címen érünk el.

Akkor is praktikus lehet, ha nyomtatásra kerülő dokumentumokban - például az időszerű szakdolgozatokban - adunk meg linkeket, hiszen az eredeti hivatkozások olykor “kilométer” hosszúak.

Min.us
Szeretnénk egy képet villámgyorsan megosztani az interneten keresztül több emberrel? Semmi gond! A Min.us erre a leggyorsabb megoldás: az oldal megnyitása után elég rádobni a képet a böngészőre, és máris kezdődhet a feltöltés. Ha a kép a szerverre került, kapunk hozzá közvetlen URL címet, amelyet azután bárkivel, bárhogyan megoszthatunk, de akár egy kattintással küldhetjük is a képet a Twitterre, Facebookra stb.

Ha regisztrálunk is az oldalon (ingyenes), akkor később a képeink menedzselésére, törlésére is módunk nyílik.

senduit.com
Ha nem képeket, hanem tetszőleges, de nagyobb méretű fájlokat (videók, programok, több nagyobb dokumentum egy pakkban stb.) osztanánk meg átmenetileg másokkal, kiváló megoldás a senduit.com is. A lényeg az “átmeneti” megosztáson van, ugyanis a Senduit szerverén maximum egy hétig tárolják a feltöltött fájlokat. Ennél persze szabhatjuk rövidebbre is az időt, az is megoldható, hogy fél órával a feltöltés után már ne lehessen elérni az állományt.

Így ha csak egy nagyobb (maximum 100 MB-os) mellékletet küldenénk mondjuk e-mailben, ez a megoldás kiváló arra, hogy a címzett pár órán vagy napon keresztül letölthesse küldeményünket a levélben kapott közvetlen linkről, utána pedig nem kell külön gondoskodnunk a törlésről.

Dropbox
Maradjunk még egy pillanatra a fájlok megosztásánál. A Dropbox alapból 2 GB ingyen online tárhelyet kínál arra, hogy oda bármit feltöltsünk és tároljunk, vagy akár közvetlen linkkel meg is oszthassuk az állományokat másokkal. Sőt, ha képeket töltünk fel, akár online, böngészőben megtekinthető galériát is készíthetünk vele.
Emellett a Dropbox számtalan mobil alkalmazásból, online szolgáltatásból, programból elérhető, akár fel-, akár letöltés szempontjából, így sokoldalúan használható backupra vagy egészen extrém dolgokra, például egy saját - statikus - honlaphoz is.
A 2 GB ingyen tárhelyet akár 5 vagy több GB-ra is megnövelhetjük ingyen (mások meghívásával a Dropboxra), de akár 50 GB tárhelyet is vásárolhatunk, olcsón.

Google Translate
A magyar nyelv csodálatos, ámde nehéz, kiváltképp a fordítóprogramoknak. Ennek ellenére számtalan esetben jól jöhet a Google Translate, amely több mint 50 nyelvről képes oda-vissza fordítani, és számtalan esetben (angol, magyar, német, francia, japán stb.) még a kiejtést is meghallgathatjuk a szavaknál vagy a rövidebb szövegeknél.

Bár a magyar nyelvvel hosszabb szöveg fordítása esetén még kicsit hadilábon áll a rendszer, azért szépen fejlődik (“tanul” ugyanis a közösségi javításokból is), és akadnak nyelvek, amelyek között kifejezetten kellemesen fordít.

Instapaper
Keresd ki most, olvasd el később! Avagy ha éppen nincs időnk végigolvasni egy online cikket, de később szívesen átnéznénk, csak egy kattintás a böngészőben az Instapaper bookmarkletjére, és máris a saját gyűjteményünkbe kerül az anyag. Később egy átlátható listából válogathatunk, és a kiválasztott cikket elolvashatjuk az eredeti oldalon vagy olvasáshoz optimalizált tördelésben az Instapaper.com oldalon belül is.
Sőt, a mobil alkalmazások segítségével a válogatott anyagokat offline is olvashatjuk az Instapaper mobil klienseiben, szintén a mobilok, táblagépek kijelzőjére optimalizálva.
A szolgáltatást rengeteg hírolvasó szoftvert és online oldal támogatja, így egy mozdulattal bármilyen anyagot “eltehetünk” későbbi olvasásra. S hogy mi kell ehhez? Nos, csak egy ingyenes regisztráció az Instapaper oldalán.

Evernote
Az Evernote az egyik legjobb online jegyzettömb, amelynek webes felületén kényelmesen menedzselhetjük a szöveges jegyzeteket, sőt a mobil kliens alkalmazások segítségével akár hangos jegyzetek készítésére is van lehetőség. Az Evernote ingyenes tárhelye nem túl nagy, havonta 40 MB a feltöltési limit, de ha főként szöveges jegyzetek tárolására használjuk, ez jóval több, mint elég.

Wobzip
Ha olyan gép elé kerülünk, amelyen nincs telepítve RAR, 7zip és egyéb, a rendszerek által alapból nem támogatott archívumok kicsomagolására alkalmas szoftver, de van internetkapcsolat, jól jöhet a WobZip.

Erre az oldalra feltöltve a kérdéses archív fájlt, letölthetjük azt ZIP formátumban (ezt már szinte minden rendszer képes kicsomagolni alapból), vagy akár egyenként is letölthetünk fájlokat az eredeti archívumból. Ha végeztünk, a fájl törölhető a szerverről. Jelszavas tömörítvényeket is kicsomagol!

Photoshop Express
Végül egy online alkalmazás, amelynek a neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng. Ha megosztás vagy nyomtatás előtt szeretnénk egy fotót kicsit helyrepofozni (piros szem effektus eltüntetése, vágás, méretezés, világosítás, különleges effektek stb.), a Photoshop Express remek választás. Használatához a böngészőn kívül Flash plug-inre is szükségünk lesz. A feltöltött, majd szerkesztett képeket természetesen letölthetjük a számítógépünkre is, de akár online galériát is készíthetünk belőlük a photoshop.com oldalon (ehhez viszont szükségünk van egy ingyenesen regisztrálható Adobe ID fiókra, amely amúgy később szinte minden Adobe szolgáltatásnál jól jöhet). A Photoshop Express teljes képernyőre nagyítva is használható, így szinte teljesen olyan, mintha egy offline képszerkesztőben dolgoznánk.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam átvette a trieszti kikötőt

Az állam átvette a trieszti kikötőt

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját