szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szinte minden új notebook, táblagép és okostelefon képes wifi kapcsolatra, ezen keresztül pedig az interneten kívül...

Szinte minden új notebook, táblagép és okostelefon képes wifi kapcsolatra, ezen keresztül pedig az interneten kívül még könnyedén elérhetünk belső hálózatokat is, s csatlakozhatunk az ott megosztott eszközökhöz.
Az, hogy egy nyomtató képes legyen wifin keresztül csatlakozni a hálózathoz, nem különösebb újdonság, régóta vannak ilyen modellek, több gyártó termékpalettáján. A Brother viszont gyerekjátékká teszi e funkció konfigurálását és használatát. Egy MFC-J6910DW-es mindenesen gyakoroltunk.

Minden egyben
Első ránézésre ez a készülék is csak egy hagyományos all-in-one irodai segédeszköz. Nyomtat, faxol, szkennel, másol stb. Mivel A3-as méretig dolgozik, a mérete első ránézésre elég ijesztő, de  ha van rá hely, akár otthon is megfér egy sarokban, bár az elsődleges célközönséget persze a kis irodák jelentik.
Tintasugaras nyomtatóról van szó, amely kellemes sebességgel és ha nem is teljes csendben, de halkan dolgozik. Ráadásul duplexben nyomtat A3-as méretig és nem csak a nyomtatás, hanem a szkennelés is megy neki duplex üzemmódban, A3-ban. Egyébként két szkenner is van benne, ebből az egyik automatán "eszi meg" a feldolgozandó anyagokat, a másik pedig hagyományos, síkágyas.

A készülékben találunk beépített kártyaolvasót és USB csatlakozási lehetőséget is, a csatlakoztatott memóriakártyákról, pendrájvokról közvetlenül a Brotheren választhatjuk ki, hogy mit szeretnénk nyomtatni. Érdekesség, hogy akár videókból is nyomtathatunk jeleneteket.

Az érintőképernyő segítségével minden beállítás elvégezhető

A Brother MFC-J6910DW elején a számtalan gomb mellett egy jó minőségű, színes, érintős kijelzőt is találunk, ennek segítségével gyakorlatilag minden funkciót és beállítási lehetőséget gond nélkül elérünk. Azonnal reagál az érintésre, nem kell vele hadakozni, a menü pedig magyar nyelven is elérhető, ráadásul elég átgondolt ahhoz, hogy a kézikönyv bújása nélkül is kiigazodjon rajta az, aki már találkozott legalább egy fénymásolóval.

A wi-fi kapcsolat konfigurálása

Extraként a bejövő faxokat akár nyomtatás nélkül, a kis kijelzőn is végignézhetjük (nem a világ legkényelmesebb megoldása, de kétség kívül praktikus és papírtakarékos ötlet).

A Brother szereti belül elrejteni a csatlakozókat

Ha pedig már szóba jött a takarékosság, egy tintasugaras nyomtatónál a patronok cseréje sem utolsó szempont: az alap patronok töltöttsége - ISO szerinti - 600 oldal mind a 4 színben. Vannak nagyobb kapacitású patronok, ezek 2400 oldalra elegendő fekete, és 1200-1200 oldalra elegendő magenta, cián és sárga színű tintát tartalmaznak.
A készülék csatlakoztatható USB-vel mondjuk egy adott géphez, vagy Ethernet kábellel a céges/otthoni hálózathoz (a szokásos Brotheres megoldás, hogy az USB és LAN csatlakozókat a házon belülre rejtették), de ami igazán kellemes: vezeték nélkül is használhatjuk.

Nyomtatás és szkennelés vezetékek nélkül
A Brother MFC-J6910DW a fentiek alapján is jó választás lehetne sok kisebb irodába, de az igazi poén a készülékben a wireless kapcsolat, és annak megvalósítása (802.11n-es, vagyis kellően gyors wifi található benne).
Ahhoz, hogy a szerkezetet beüzemeljük a wifis kapcsolatra, gyakorlatilag csak tápcsatlakozóra és nagyjából egy percre van szükség. Az érintőképernyő segítségével alig 4-5 lépésben beállíthatjuk, milyen wi-fi kapcsolattal szeretnénk csatlakozni a hálózathoz. Természetesen ismeri a népszerű titkosítási eljárásokat és akár rejtett SSID mellett is pillanatok alatt megoldható a konfigurálás.

Az OS X minden driver automatikusan letöltött az internetről

A telepítés egyszerűen megy a kapott CD-ről, de ha ez esetleg az idők folyamán elkallódna, Windows-ra a teljes csomag letölthető a gyártó oldaláról, az OS X Lion pedig azonnal észleli a készüléket a wifis hálózaton és letölti magának a szükséges drivereket. Mivel mindenképpen wi-fin keresztül akartunk dolgozni, s éppen nem volt a környéken Windowsos eszköz e célra, maradtunk egy MacBooknál. Miután a Brother MFC-J6910DW-t összelőttük a wi-fi routerrel az OS X Lion gond nélkül észlelte és telepítette, s ettől kezdve rendelkezésünkre állt a nyomtatási és szkennelési lehetőség. Utóbbinál választhattunk a készülék két szkennere közül is, szóval teljes volt a kényelem, minden azonnal működött. A szomszéd szobában található Brother és a MacBook remekül megértették egymást a wi-fi routeren keresztül (azonos hálózatban).

Választhatunk a két szkenner közül

Ezután extrémebb megoldást szerettünk volna: nyomtatni és szkennelni mobiltelefonnal. Aki rávágja, hogy ez lehetetlen, az bizony téved. A Brother iOS-re és Androidra is kiadott egy-egy ingyenesen letölthető kis alkalmazást, amelynek segítségével mindkét feladat megoldható. Ha tehát iPhone, iPad, vagy valamilyen androidos okostelefon van a kezünkben, az iPrint&Scan nevű szoftver segítségével gond nélkül használhatjuk a szkennert wi-fin keresztül. A beolvasott kép vagy dokumentum közvetlenül a mobilunkon landol. Ugyanígy a fotók nyomtatása is kényelmesen megoldható.
Sajnos iOS alatt például a Pages-ből így nem tudunk dokumentumot nyomtatni az Apple AirPrint megoldásán keresztül. Az iPhone alapból nem látja az AirPrinten keresztül a nyomtatót.

Az iOS AirPrint szolgáltatásához azért kell egy kis trükközés

Ezen nálunk az AirPrint Activator segített (ezzel engedélyezhetjük az AirPrint használatát az azzal hivatalosan nem kompatibilis készülékeknél és a 2.0-ás béta Lion alatt is kifogástalanul működik). Ennek bevetése után már simán nyomtatott a Pages, vagy bármely erre alkalmas iOS alkalmazás is az iPhone-ról, a wi-fin keresztül (viszont ilyenkor az adott gép osztja meg a nyomtatót az iOS készülékkel!).
Bár mi most OS X alatt próbáltuk mindezt, Windows alatt is minden megoldható a fentiek közül, beleértve az iOS esetében fontos AirPrintet is, bár Windowson azt másként kell konfigurálni.

A Brother mindent megtett azért, hogy a beüzemelést bárki el tudja végezni, s a nyomtató a vezeték nélküli elérésen felül is bőven rendelkezik annyi funkcióval és lehetőséggel, hogy megérje a 115 ezer forint körüli árát. A sebességével teljesen elégedettek voltunk, a két 250 lapos adagolótálca pedig már elég ahhoz, hogy egy kis irodát zökkenőmentesen kiszolgáljon. A Secure Function Lock funkciónak köszönhetően a rendszergazdák még a hozzáférési jogosultságot is könnyedén beállíthatják, s korlátozhatják a havi, heti nyomtatás mennyiségét. Akinek tehát fontos az A3-as méret nyomtatáshoz és szkenneléshez, szeretné kihasználni a vezeték nélküli lehetőségeket, de beérné egy színes tintasugaras megoldással is a lézerek helyett, annak érdemes közelebbről megismerkednie ezzel a típussal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

PDF nyomtatás okostelefonokról

A Brother iPrint&Scan alkalmazásával az iPhone, iPod Touch, iPad készülékekkel, valamint Android okostelefonokkal...

Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac

Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac