szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valóban kihasználja a számítástechnika adta lehetőségeket a WikiVIP: most már nemcsak olvashatunk a hírességekről, hanem a hangjukat is hallhatjuk.

A Wikipedia Voice Intro Project, röviden csak WikiVIP a Wikipedia egy érdekes kezdeményezése, amelyben a hírességek életrajza alatt egy kb. 10 másodperces hangos bemutatkozás is található tőlük.

A projekt olyan nevekkel startolt, mint a holdkomppilóta Charles Duke vagy az angol író, humorista, televíziós személyiség, Stephen Fry, aki még az aláírását is megosztotta a nagyérdeművel. Mindebben nemcsak az a jó, hogy a száraz biográfia mellett valami emberit is hallunk, hanem hogy a legilletékesebbtől tudhatjuk meg nevének pontos kiejtését.

Az ötletgazda a Wikipedia-szerkesztő Andy Mabbett, aki a BBC-nél is dolgozik, és közbenjárására először adott át a BBC licencelt hanganyagokat, így például a www atyjának tartott Sir Tim Berners-Lee szavait.

A Wikipedia önkénteseket is keres, olyanokat, akik hangmintákkal szolgálhatnak egy-egy hírességhez, vagy ha maguk is Wikipedia-alanyok, akkor hangos bemutatkozót (is) adnának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!