szerző:
hvg.hu

Meghívjuk egy időutazásra: nézze velünk végig az elmúlt 12 év csúcstelefonjait.

Holnap nyitja kapuit a mobilvilág éves nemzetközi seregszemléje, az MWC (GSMA Mobile World Congress). A világ legnagyobb mobil központú kiállításának és a kapcsolódó konferenciáknak fontos szereplői (sőt inkább főszereplői) a telefonok, sok gyártó erre az eseményre időzíti aktuális csúcskészülékének premierjét.

©

Minden évnek megvoltak a technikai bravúrjai, és minden MWC-n volt egy-egy, még a nagyon jók közül is kiemelkedő modell, amely megérdemelte a „best of” díjat. A Pocket-lint összeszedte az elmúlt 12 esztendő, adott évben kiemelkedő és ezért a legjobbnak kijáró díjat kapott modelljeit – ebből az összeállításból merítettünk, egyfajta idővonalat felrajzolva, amelyik jól mutatja az elképesztő technológiai fejlődést a telefonok világában.

2003: Sharp GX 10

©

Ma már senki sem jön izgalomba, ha meglátja a GX 10-et, azonban 2003-ban igazi úttörőnek számított, különösen a sokat utazók körében. A színes TFT kijelzős készülék háromsávos volt, 16 polifonikus csengőhang közül lehetett választani. A telefon kamerája 288 x 352 pixeles képek készítésére volt alkalmas. Egy feltöltéssel 255 percig lehetett beszélni, illetve 10 nap készenléti idővel számolhatott a felhasználó.

2004: Sony Ericsson T610

©

2004-ben még nem igazán kaptuk fel a fejünket a telefonoktól. A japán-svéd vállalat T610-esének kinézetét is a puritánság jellemezte, bár a gyöngyház-fényes fekete kombináció sokak számára vonzóvá tette a készüléket. Elsősorban üzleti felhasználóknak szánták, ezért igen fejlettel voltak a szervező funkciói, illetve a multimédiás tulajdonságai. 128 x 160 pixeles színes kijelzője volt a 2G-s és háromsávos készüléknek. A kamerák nem sokat fejlődtek az előző évhez képest: a T610-esé is csak 288 x 352 pixeles képeket készített. A Bluetooth és az infravörös adatátvitel mellett még adatkábellel is lehetett bonyolítani a fájlcserét. Li-ion akkumulátora 310 óra készenléti és 14 órányi beszélgetési időt szolgáltatott.

2005: Sony Ericsson V800

©

Egy évvel később is ott volt az élen a Sony Ericsson: V800-as készülékével jelent meg az Egyesült Királyságban a 3G. A felnyitható, kagylóhéjas telefon közepén már egy forgatható, 1,3 MP-es kamera is volt, amely a szelfi kamera elődjeként is felfogható, hiszen ezzel filmezhette magát a felhasználó a „videohívás” közben.

2006: Motorola RAZR V3x

©

Akkortájt a Motorola RAZR telefonok úttörőnek számítottak, mármint ami a dizájnt illette. A V3 igazi pengetelefon volt, vékonysága elképesztette a felhasználókat. Utódja, a V3x kissé vastagabbra sikerült, azonban a belsejébe sok ínyencség került. 2,2”-es, 240 x 320 pixeles (qVGA) felbontású kijelzője éles és kontrasztos képet mutatott. Belső kamerája a képernyő és a billentyűzet közé került. Li-ion akkujával 5 órát beszélgethettünk egyhuzamban, és 250 óráig állt készenlétben a 3G-s telefon.

2007: Sony Ericsson K800 Cyber-Shot T

©

2007-ben ismét csak a japán-svéd vállalat egyik modellje lett a legjobb, s ezt annak az „abszurd” ötletnek köszönhette, hogy legyen a telefonunk egyúttal a fényképezőgépünk is. Ennek megfelelő volt a kialakítása, a kamerát egy szép, nagy, eltolható fedél védte. Volt rajta zenei gyorsgomb és memóriakártya-bővítőhely (MS micro) is. A szokásos billentyűkön kívül külön gomb szolgált a böngészésre, illetve a gyorsmenü megnyitására.

A háromsávos, 3G-s készüléknek 2”-es qVGA (240 x 320) TFT kijelzője volt, Li-Pol akkuja 350 óra készenléti idővel és 3 óra beszélgetési idővel kedveskedett a tulajnak.

2008: Sony Ericsson W910 Walkman

©

Ezt a telefont tényleg a szórakozni vágyók számára tervezték, és itt a szórakozás alatt a zenehallgatást, a játékot és a fényképezést értjük. A készülékhez a beépített 1 GB-os flash memórián kívül még egy külön memóriakártya is járt, így sok száz zeneszámot lehetett tárolni rajta, és a zeneszámok között a telefon mogatásával válthattunk. 3,2 MP-es kamerájával már nagyfelbontású fotókat lehetett készíteni.

2009: INQ1

©

Nagy meglepetésre, 2009-ben egy alsó-középkategóriás telefon lett az MWC legjobb mobilja. Fejlesztői már ekkor sejthettek valamit a közösségi őrületről, a készülékbe ugyanis beépítették néhány közösségi oldal követését és IM alkalmazásokat. A 2,2”-es kijelző felbontása még mindig qVGA (240 x 320 pixel) volt, és 262 ezer színt tudott megjeleníteni. Valamivel több mint 13 napi készenléti idővel és több mint 5 órányi beszélgetési idővel dicsekedhetett.

Az INQ1 nagy lépés volt előre azon az úton, ahogyan ma telefonjainkat használjuk, azonban nem bírta a versenyt az iPhone-okkal és az androidos telefonokkal. Le is álltak a gyártásával.

2010: HTC Hero

©

A HTC Hero egyike volt a korai androidos telefonoknak, és az első olyan androidos telefon volt, amelyet hivatalosan lehetett kapni Magyarországon. Akkoriban az iPhone riválisaként emlegették, és ezen a készüléken mutatkozott be a HTC Sense felület. 3,2”-es, 320 x 480 pixel felbontású kapacitív, muit-touch érintőképernyője 65 ezer színárnyalatot tudott megjeleníteni. 5 MP-es autófókuszos kamerája volt.

2011: Apple iPhone 4

©

Túl sok szót nem is érdemes fordítani rá, hiszen a 2011-es győztes, a sokat emlegetett antenna gate ellenére is a világ egyik legnépszerűbb okostelefonja lett. 3,5”-es kijelzőjének felbontása 640 x 960 pixel, elöl-hátul kamera van rajta, és számtalan módon segít abban, hogy tartsuk a kapcsolatot a világgal. „Best of” díját annak is köszönheti, hogy óriási tervezési előrelépést jelentett az iPhone 3G és 3GS-hez képest.

2012: Samsung Galaxy SII

©

Bár annak idején az iPhone másolásával vádolták, a Galaxy SII jóval vékonyabb kivitelű volt (8,49 mm), és valójában ez a készülék tette a Samsungot azzá az elismert okostelefon-gyártóvá, ami ma is. Készülékében kétmagos processzor dolgozik, és 4,3”-es Super AMOLED Plus a megjelenítője. A szóbeli parancsoknak is engedelmeskedik (már ha azok angol nyelvűek), és a Game Hubnak köszönhetően még egy külön játékos társadalom tagja is lehet a tulajdonosa. Operációs rendszere az Android 2.3 (Gingerbread).

2013: Samsung Galaxy S3

©

A Galaxy S3 követte elődjét, mármint ami az MWC-s sikert illeti (és vajon sikerül majd újráznia az S6-nak?). 4,8”-es Super AMOLED kijelzője 720 x 1280 pixel felbontású. Négymagos a processzora (Exynos 4412), amelynek munkáját 1 GB RAM támogatja. Az Android 4.0.3-at futtató készülék eladási rekordokat döntött szinte mindenütt a világon.

2014: HTC One

©

A tavalyi díj erősítette meg igazán a HTC-t abban, hogy érdemes a dizájnra fókuszálnia (de persze azért a belső sem elhanyagolandó). Az általunk is tesztelt, elegáns alumínium házba bújtatott, elkeskenyedő szélű készüléknek 4,7”-es, full HD 1080p kijelzője van. A belsejében 1,7 GHz-es Snapdragon 600 processzor dolgozik 2 GB RAM-mal A készülék 4 MP-es hátoldali kamerájával akár 360 fokos panorámaképek is készíthetők. Az Androidot a HTC Sense felülete egészíti ki.

És akkor elérkeztünk 2015-höz. Ismét lesz MWC, és ismét kiosztják a legjobb mobilnak járó díjat. Izgalmas összecsapás várható, hiszen sok neves gyártó időzítette erre az időszakra új modelljének bejelentését, bemutatását. Ha kíváncsi rá, milyen új telefonokat jelentenek be az idei eseményen, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát. Minden fontos újdonságról beszámolunk majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Betiltották az eldobható műanyagokat a Mount Everesten

Betiltották az eldobható műanyagokat a Mount Everesten

Mit árulnak el a hatalomról a szilikonmellek és a plasztikázott fenekek?

Mit árulnak el a hatalomról a szilikonmellek és a plasztikázott fenekek?

Zöldséget imitáló hússal reagál a műhústrendre egy amerikai gyorsétterem

Zöldséget imitáló hússal reagál a műhústrendre egy amerikai gyorsétterem

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

17 fok a különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között

17 fok a különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt