szerző:
hvg.hu

Egy szokatlanul sokat tudó, az eddig ismert legveszélyesebb androidos kártevő forráskódja került nyilvánosságra, miután nemrég feltörték a rosszindulató programok gyártásával foglalkozó Hacking Team szervereit. A telefon szinte összes képességét kihasználni tudó vírus már három éve fertőzi a készülékeket. És most minden hacker ingyen használhatja.

Nem csak a régi Android-verziók megmaradt résein juthat be a telefonokra, a Google operációs rendszerének újabb kiadásai esetén is megtalálja a behatolás módját az az RCSAndroid névre hallgató kártevő, melynek nyilvánosságra kerüléséről a Trend Micro biztonsági cég kutatói számoltak be. Az 5.0-nál régebbi összes Android-verzión működő kártékony programot a Hacking Team fejlesztette, de miután más hackerek bejutottak a szervereikre, közzétették az így minden hacker számára hozzáférhető programot.

A Trend Micro szakértői szerint az androidos telefonokat megfertőző RCSAndroid rengeteg dologra alkalmas, így például a felhasználó tudta nélkül:

  • figyeli a vágólapra kimásolt tartalmakat;
  • képernyőképeket készít;
  • bekapcsolja a mikrofont és hangokat rögzít;
  • fényképeket készít a telefon hátsó vagy elülső kamerájával;
  • begyűjti a wifi-hálózatok és a népszerű online szolgáltatások (pl. Facebook, Google, Skype, WhatsApp) jelszavait;
  • begyűjti az sms-ek, mms-ek és gmailes levelek tartalmát;
  • követi a készülék (tehát a tulajdonosa) tartózkodási helyét;
  • megszerzi a Facebook Messengeren, Viberen, Skype-on, LINE-on, Google Hangoutson és a WhatsAppon küldött és fogadott üzeneteket;
  • rögzíti a telefonbeszélgetéseket.

A kártékony program a fenti módon megszerzett információkat távoli szerverre továbbítja, ahol aztán a támadó birtokába kerül.

A Trend Micro szakértői szerint az RCSAndroid forráskódjának kiszivárgásával a kiberbűnözők olyan fegyvert kaptak a kezükbe, melyet ingyen és könnyen használhatnak az androidos telefonok megtámadására. A vírus ráadásul kétféleképpen is terjeszthető: egyrést látszólag praktikus alkalmazásokba is beépíthetik, másrészt weboldalakat is megfertőzhetnek vele. Az előbbi módszerrel a felhasználó akkor fertőződik meg, ha letölti a természetesen ártatlannak tűnő és részben lehet, hogy tényleg praktikus alkalmazást. Az utóbbi esetben viszont az is elég lehet, ha valaki (egy sms-ben vagy egy e-mailben küldött spamnél) rákattint az üzenetben lévő linkre és megnyitja a fertőzött weboldalt.

Mivel a kártékony program működését leíró forráskód most nyilvánosságra került, nem csak a hackerekhez jut el, hanem a Google és a telefongyártók is megismerhetik. Ezért aztán számítani lehet rá, hogy a vállalatok hamarosan előállnak a vírust ellehetetlenítő szoftverfrissítésekkel. Ha értesülni szeretne ezekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon ritka és őrülten cuki leopárdmacska született a Debreceni Állatkertben

Nagyon ritka és őrülten cuki leopárdmacska született a Debreceni Állatkertben

Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

Hét kölyökkutyát vert agyon baltával egy nő Zala megyében

Hét kölyökkutyát vert agyon baltával egy nő Zala megyében

Michelle Obama: Most kissé kiszolgáltatottnak érzem magam

Michelle Obama: Most kissé kiszolgáltatottnak érzem magam

Itt van az év legjobb munkahelyeinek listája

Itt van az év legjobb munkahelyeinek listája