szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Cisco Global Cloud Index (2010 – 2015) tanulmány becslései szerint a számítási felhők forgalma a 2010-es 130...

A Cisco Global Cloud Index (2010 – 2015) tanulmány becslései szerint a számítási felhők forgalma a 2010-es 130 exabájtos értékről 2015-re 1,6 zettabájtra, azaz tizenkétszeresére nő. Az 1,6 zettabájtos érték nagyjából egyenértékű 22 billió órányi zenefolyammal (streaming), 5 billió órányi üzleti webes konferenciával vagy 1,6 billió órányi online, nagyfelbontású (HD) videofolyammal.

Az adatközpontok globális forgalma az előrejelzés szerint 2015-re a négyszeresére, 4,8 zettabájtra nő majd. Napjainkban a számítási felhőkhöz kapcsolódó adatforgalom az adatközpontok összforgalmának mintegy 11%-át teszi ki, ez az arány 2015-ben meghaladja majd a 33%-ot. A felhő tehát meghatározó szerepet játszik majd az információs technológia jövőjében.

Az adatközpontok forgalmának túlnyomó többségét egyébként nem a végfelhasználók generálják, hanem maguk az adatközpontok és a felhő. Ez a forgalom döntően olyan műveletekből származik – például biztonsági mentések és másolások –, amelyek jellemzően láthatatlanok a végfelhasználók számára.

2015-re a forgalom 76 százaléka továbbra is az adatközpontokon belül marad, például a különböző virtuális gépek közötti forgalom formájában. A forgalom 17%-a az adatközpontok és a végfelhasználók között zajlik majd, míg további 7 százalék az adatközpontok között keletkezik olyan műveletek során, mint az adatreplikáció és a frissítések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!