szerző:
hvg.hu

A kaliforniai egészségügyi intézmény rendszerét és orvosi felszereléseinek egy részét több mint egy hete tették működésképtelenné a hackerek. Egymilliárd forintnyi összeget követelnek, ha megkapják, feloldják a zárlatot.

Más kórházakba kellett szállítani a betegek egy részét a Hollywood Presbyterian Medical Centerből, miután másfél hete offline állapotba került a kórház számítógépes rendszere. Ez nem csak a szó szerint vett számítógépekre vonatkozik, az NBC-nek nyilatkozó kórházi vezető szerint több, a rendszerrel összekapcsolt orvosi eszköz (CT-k, laboratóriumi felszerelések, gyógyszeradagolók, stb.) is használhatatlanná vált.

A kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai szakoldal, a CSO azt írja: a támadók 9000 Bitcoint, azaz 3,6 millió dollárt kérnek az általuk titkosított és lezárt, így használhatatlanná tett rendszer feloldásáért. Ez az összeg 1 milliárd forintnak felel meg.

©

A CSO beszámolója szerint a probléma minden valószínűséggel úgy indult, hogy a kórház egyik alkalmazottja a munkahelyi gépén zsaroló vírussal (ransomware) fertőzött weboldalra tévedt vagy megnyitotta egy vírusos levél csatolmányát – a kártékony program így terjedhetett el a teljes belső hálózaton.

A kórház szakemberei a Los Angeles-i rendőrség és az FBI bevonásával próbálják megoldani a problémát, ami első körben a hackerek beazonosítását jelentheti.

Az amerikai hackertámadás fontos és egyre sürgetőbb kérdéseket vet fel a világon mindenhol. Bár a hálózatra kapcsolt egészségügy (és az ilyen, mindennapokban is használható orvosi kütyük tömkelege) óriási előnyökkel járhat, a jelentős részben megbénított kórház példája jól mutatja, hogy fontos felkészülni a veszélyekre is, és erősíteni a kiberbiztonságot.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!