szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan kételkednek benne, hogy a megújuló energia felhasználása egyszerű lenne, pedig így van: csak napelemek és pár tucat ipari akkumulátor kell ahhoz, hogy egy sziget teljes áramellátását biztosítsák. Íme a bizonyíték.

A Tesla és az általa felvásárolt SolarCity termékeik bemutatására és reklámozására a lehető legjobb módot választották: egy sziget teljes áramellátását biztosították előbbi cég ipari akkumulátoraival és utóbbi napelemeivel.

A megállíthatatlannak tűnő globális felmelegedés idején érdemes is hangsúlyozni, hogy megújuló energiaforrásból milyen egyszerű megoldani például a Csendes-óceán 44 km²-es szigete, Tau majdnem százszázalékos áramellátását. Két dolog kellett hozzá: 5328 SolarCity napelemet telepíteni, illetve az így nyert áram raktározásához és felhasználásához 60 Tesla Powerpack akkumulátort üzembe helyezni.

Ezzel az Amerikai Szanomához tartozó, 600 lakosú sziget áramellátásának közel 100 százaléka biztosítottá vált. A szigetnek eddig dízelgenerátorokat kellett használnia, amelyek egyenként évente több mint 400 ezer liter üzemanyagot égettek el, és a mindentől távoli szigetre az üzemanyag szállítása is komoly terheket rótt – ezidáig.

A Tesla minden fronton a megújuló energiák felhasználására tör, napelemes tetőjével például a 0 felé közelítené áramszámlánkat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők

Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban