szerző:
hvg.hu

Sokan kételkednek benne, hogy a megújuló energia felhasználása egyszerű lenne, pedig így van: csak napelemek és pár tucat ipari akkumulátor kell ahhoz, hogy egy sziget teljes áramellátását biztosítsák. Íme a bizonyíték.

A Tesla és az általa felvásárolt SolarCity termékeik bemutatására és reklámozására a lehető legjobb módot választották: egy sziget teljes áramellátását biztosították előbbi cég ipari akkumulátoraival és utóbbi napelemeivel.

A megállíthatatlannak tűnő globális felmelegedés idején érdemes is hangsúlyozni, hogy megújuló energiaforrásból milyen egyszerű megoldani például a Csendes-óceán 44 km²-es szigete, Tau majdnem százszázalékos áramellátását. Két dolog kellett hozzá: 5328 SolarCity napelemet telepíteni, illetve az így nyert áram raktározásához és felhasználásához 60 Tesla Powerpack akkumulátort üzembe helyezni.

Ezzel az Amerikai Szanomához tartozó, 600 lakosú sziget áramellátásának közel 100 százaléka biztosítottá vált. A szigetnek eddig dízelgenerátorokat kellett használnia, amelyek egyenként évente több mint 400 ezer liter üzemanyagot égettek el, és a mindentől távoli szigetre az üzemanyag szállítása is komoly terheket rótt – ezidáig.

A Tesla minden fronton a megújuló energiák felhasználására tör, napelemes tetőjével például a 0 felé közelítené áramszámlánkat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!