szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió országainak netezési szokásait vizsgáló kutatásban szinte minden területen előkelő helyen végzett Magyarország. Facebookozásban elsők vagyunk, de netbankolásban kifejezetten le vagyunk maradva.

Az EU statisztikai hivatalaként működő Eurostat csütörtökön tette közzé az uniós polgárok internetezési szokásait vizsgáló kutatásának eredményét.

A 16 és 74 év közötti állampolgárokra reprezentatív felmérési eredmény szerint van a közösségi média használatában a magyarok mindenki más nemzetet beelőznek az EU-ban. Az eredmények összegzéséből kiderült, hogy a magyarok 83 százaléka használ közösségi oldal(aka)t, ezen a listán első helyre kerültünk, és 20 százalékkal vagyunk az EU-átlag felett. A facebookozás és egyéb közösségi oldalak használatában egyébként a magyar nyugdíjasok is az élmezőnyben vannak, hiszen a 65 és 74 év közötti korosztályt vizsgálva a második helyen állunk, mindössze egy százalékkal lemaradva az éllovas Belgiumtól.

Itt böngészhet a kutatás eredményei között, kattinthat a különböző kategóriákra. (Érdemes a bal felső sarokban kiválasztani Magyarországot, úgy kiemelve látja a mi adatainkat.)

Más szempontokból is az Európai Unió élmezőnyébe tartozunk: online videó- és hanghívásokban (54%) a hatodik helyen állunk, online hírfogyasztásban (88%) ötödikek vagyunk, online zenehallgatásban (61%) pedig a hatodikak. Az e-mailezésben és információkeresésben nincsenek nagy különbségek az EU tagállamai között, de e szempontokból is jól állunk.

Az online videónézés terén 68 százalékkal a középmezőnybe tartozunk, de van két terület, amelyben kifejezetten le vagyunk maradva. Az egyik ráadásul kifejezetten fontos: a banki ügyek online intézése csak a magyarok 44 százalékára jellemző, míg az EU-átlag 59 százalék, az első három helyezett (Finnország, Dánia, Hollandia) pedig 90 százalék feletti értékkel bír.

Az utazással és szálláshelyek foglalásával kapcsolatban sem olyan sokszor használjuk az internetet, mint a legtöbb EU-s ország, e tekintetben 29 százalékot értünk el, ami 20 százalékkal marad el az EU-átlagtól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felöklelte és kis híján megölte gazdáját egy bika Hercegszántónál

Felöklelte és kis híján megölte gazdáját egy bika Hercegszántónál

Két napig várt otthon a koronavírustesztre, aztán felhívták, hogy várjon még

Két napig várt otthon a koronavírustesztre, aztán felhívták, hogy várjon még

Keményebb fellépést akar Magyarországgal és Lengyelországgal szemben Franciaország

Keményebb fellépést akar Magyarországgal és Lengyelországgal szemben Franciaország