szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A halottak napja a mindenszentekre következő napon tartott ünnepnap, emléknap. Ennek apropóján került ki ma egy sötét grafika a Google főoldalára. De miért pont kutya van a sírban?

Míg az ortodox keresztények naptárjában több halottak napja is szerepel, a római katolikusoknál a mindenszenteket követő napon, november 2-án van ez az ünnepnap – ezt vette át a nyugati kereszténység is. A halottakra emlékező ünnepet több államban is tartják, éppen ezért a Google világszerte kilenc országban tett ki ennek apropóján ma keresője főoldalára egy grafikát különleges, a vállalat nevét is magában rejtő grafikát. Főszereplője egy kutya, ennek oka a mexikói hagyományra vezethető vissza.

©

Az El Día de los Muertos alkalmából, tehát halottak napján mindennapi teremtmények jelképezik azokat, akik már eltávoztak közülünk. Az állatokon belül azért választották a kutyát a Google grafikájának tervezői, mert arról a mexikóiak azt tartják: lelki segítők, akik a végső nyughelyére kísérik a lelket. Kicsit alaposabban nézve feltűnhenek a pillangók is. A mexikói hagyomány szerint az ősök lelkei lepkék formájában látogatják meg a túlvilágra érkezett szerettüket.

A sírt ábrázoló grafika többi eleme sem véletlen: a koponyák, a tömjén, a körömvirág, a fényképek, valamint az étel, különösen a pan de muerto néven ismert "halottak kenyere" segíti az elhunyt lelkét, hogy megmaradjon a kapcsolata az élők világával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!