szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest Időgép néven nyitott egy adatokban, térképekben régi fotókban is igencsak gazdag új online felületet a fővárosi levéltár. Csak írja be vagy keresse meg a térképen mostani lakása, gyerekkori otthona vagy bármelyik kedvenc helye címét, és ámuljon: fényképek, dokumentumok, érdekességek minden mennyiségben.

Budapest Főváros Levéltára már régóta működteti a Hungaricana Közgyűjteményi Portált, melynek célja a különféle hazai közgyűjtemények digitalizálása, illetve más szervezetek eredményeinek bemutatása. A Hungaricana több millió oldalnyi digitalizált forrásanyagot tartalmaz, a város lakóira és épületeire nézve pontosan helyhez és időhöz köthető adatok tömegét nyújtva. A mostani fejlesztéssel mindez a történeti térképeken barangolva, könnyen, gyorsan, szórakoztató formában is elérhetővé válik: ez a Budapest Időgép, amely a 19. század végétől a 20. század közepéig kínál igazi különlegességelet. Egyszerre barangolhatunk térben és időben, interaktív térképeken keresztül több időmetszetben tanulmányozhatjuk a város átalakulását, kereshetjük a korabeli helyszíneket és eljuthatunk az egyes telkek, házak történetére, sőt lakóira vonatkozó levéltári forrásokhoz is.

©

A Budapest Időgép főoldalát itt éri el, de azt javasoljuk, hogy a böngészést ide kattintva kezdje. A megjelenő térképen is navigálhat, de használhatja a közvetlenül alatta lévő Google címkeresőt is, ahol a mai címekkel találhat rá az egy-egy helyszínhez tartozó, évtizedekkel ezelőtti adatokra és fényképekre. (Ha jobban elmélyedne, akkor a címkereső alatt többféle beállítási lehetőséget is talál, de már az alapbeállítással is sokra megy.)

©

Miután akár térképes navigációval, akár a cím beírásával eljut a kívánt helyre, a környéken feltűnnek helyrajzi számok. Erre kell rákattintania, hogy eljusson az adott terület adatlapjához. Itt látni fogja a térképrészletet, alatta az adott környékhez tartozó dokumentumok sorakoznak: az Időgép segítségével megtalálhatja még a 2015 őszén egy Kossuth Lajos téri lakás fala mögül szenzációs módon előkerült 1944. évi lakás adatszolgáltatási íveket, a 19. század végén és a 20. század elején vezetett telekkönyvi betéteket. Ezek a források a család-, társadalom- és gazdaságtörténeti adatok tömegét nyújtják Budapest nagyvárossá válásának időszakából.

Ezekben az adatbázisokban is bele lehet futni érdekességekbe, de a legtöbben egészen biztosan az adatlapok legalján megtalálható régi fotókra lesznek kíváncsiak. Persze minél népszerűbb (volt) a környék – akár mert központi helyen van, akár mert valamilyen fontos intézmény van/volt arrafelé –, annál több fényképet lát majd. Sok a fortepanos kép, de például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, az Országos Széchenyi Könyvtár és sok más magyar könyvtár, levéltár, múzeum gyűjteményéből vannak fent képek és dokumentumok.

A korabeli épülettervekben, fényképekben és képeslapokban való gyönyörködés mellett ide kattintva találja a régi utcanevek keresőjét.

©

Ezen a részlegen 1944-es budapesti légifotókat nézhet.

©

De megtalálhatja az Időgépben az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisát is.

A Budapest Időgépet a fővárosi levéltár a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi támogatásával készítette el, az Arcanum Adatbázis Kft.-vel közösen. Szerintünk nagyon megérte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt

Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését