Gáti Júlia
Gáti Júlia

Gyanútlan milliókat betegítenek meg? Akár így is – de nem csak így – értékelhető, hogy amerikai szívgyógyászok egy tollvonással leszállították a magas vérnyomás határértékét.

Infarktust kapott az Amerikai Szívszövetség 52 éves elnöke, John Warner. Éppen aznap, november 13-án, amikor a szívgyógyászok testülete ismertette új hipertónia-útmutatóját, amely egy csapásra több mint 30 millióval növelte meg a magas vérnyomásos betegek amerikai táborát. Nem valószínű, hogy a főkardiológus szívét a szakmai változtatással járó felelősség terhelte volna túl, de nem vitás, hogy az azóta már lábadozó elnök és szövetsége jócskán felkavarta a szakma állóvizét. Mostantól csak a 120/80-as vagy alacsonyabb vérnyomás tekinthető normálisnak, ennél feljebb már „emelkedettnek” számít, egészen 129/80-ig. Onnantól fogva, ami az eddig még orvosi beavatkozást nem igénylő 140/90-es érték alatt maradt, az mostantól már a hipertónia első lépcsőfokának tekintendő – fejtette ki vaskos útmutatójában a szakmai grémium. Ezek után az sem lehetetlen, hogy előbb-utóbb világszerte, így nálunk is 140-ről 130-ra zuhan a magas vérnyomás határértéke.

Agresszív kezelés

A szigorítást egy 2015-ben, 102 amerikai klinika majdnem tízezer páciensének bevonásával végzett tanulmányra alapozták. A szívgyógyászok olvasatában ebből az derült ki, hogy az infarktus és az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát egyaránt csökkenti az, amit szaknyelven agresszív kezelésnek hívnak: a szisztolés (a szív dobbanásakor mért) vérnyomás 120 higanymilliméter alatt tartása. Az új útmutatót szerkesztő bizottság elnöke, Paul Whelton azt mondta múlt heti sajtótájékoztatóján, hogy aki eléri a 130/80-at, az a normál vérnyomásúakhoz viszonyítva megduplázza az esélyét valamilyen szív- és érrendszeri nyavalyára. Az új definíció egyszersmind azt jelenti, hogy – az eddigi minden ötödikkel szemben – mostantól majdnem minden harmadik amerikairól úgy tartják: kiírta magát az egészségesek társadalmából. Kiváltképp a 45 év alatti korosztályt érinti súlyosan a változtatás: a férfiaknál a háromszorosára, a nők között a duplájára emelkedik a hipertóniások száma. A tekintetben nem változott az iránymutatás, hogy egy mérés nem mérés, vagyis többször és különféle helyzetekben – például otthon és a munkahelyen is – mért értékek sorából vonhatók csak le érvényes következtetések.

©

Minél több a beteg, annál több gyógyszert lehet eladni – egyszerűsítik le a történteket a Twitteren csivitelők. Az összefüggés semmiképpen sem ennyire közvetlen, kontráz a Szívszövetség (American Heart Association, AHA). Az emelkedett érték mérséklését mindenekelőtt életmódváltással kell elérni, nem pedig orvosságokkal. Vagyis nem csak a gyógyszergyárak üzlete lendül fel, mostantól a gondos amerikai háziorvosoknak még korábban kell figyelmeztetniük a pácienseiket az unalomig ismételt receptre: súlycsökkentés, több mozgás, kevesebb munkahelyi stressz. De a gyógyszerlobbinak sem kell szomorkodnia, hiszen nem mindenki ússza meg a korai figyelmeztetéssel: 4,2 millióval növekszik azok száma, akiknek az AHA-útmutatás már valóban a gyógyszeres terápiát javasolja. Ráadásul megnő azok tábora is, akik a  gyógyszerük ellenére sem teljesítik az „elvárt” értéket, így emelni kell az adagjukat, vagy újabb tablettával kell kiegészíteni a kezelésüket. Harlan Krumholz, a Yale Egyetem kutatója, gyakorló kardiológusa úgy nyilatkozott egy szakmai portálnak: ha nem sikerül felvilágosítani, meggyőzni a betegeket, akkor minden marad a régiben. Vagyis sokan nem szedik be vagy eleve ki sem váltják a gyógyszereket, és így végzetessé válhatnak az orvossággal vagy akár a nélkül megelőzhető bajok.

Nemrég még a 210/100 sem volt rossz

Az európai és a magyar irányvonal liberálisabb az amerikainál. Az öreg kontinensen a 140/90 még normálisnak számít, nem igényel beavatkozást – legalábbis egyelőre. Idősebb korban pedig a 150/90 is elfogadható, feltéve, hogy nincsenek egyéb kockázati tényezők. A cukorbetegség például ilyen: azonnal 135/85-re csökkenti a kívánatos vérnyomásmértéket – magyarázta a HVG-nek Ádám Ágnes belgyógyász-hipertonológus, a zuglói Hipertónia Centrum vezetője.

Történelmileg szemlélve a mostani átminősítés nem is tartozik a legmerészebbek közé. Hippokratész az érvágást gondolta alkalmas megoldásnak a vérnyomás csökkentésére. A múlt század első felében még vetekedtek egymással az olyan orvosi vélemények, hogy a magas vérnyomásnak célja van, kompenzál valamit, tehát nem szabad beavatkozni. 1949 körül még a 210/100 higanymilliméter is jóindulatú közepes értéknek minősült, amellyel nem kell foglalkozni. Sokáig tartotta magát az a – ma már tudjuk – tévhit is, hogy az életkornak megfelelően emelkedhet a szisztolés érték: a 80 éveseknek a 180, a 90 éveseknek a 190 sem sok. Már ha megérik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balogh Csaba Tech

Ezt zsebre vághatja az orvos: a magyar kütyü, melynek minden háztartásban lenne helye

Hosszú évtizedeken át zajló filozofálgatás és az elmúlt évek több gyorsan elfelejtett prototípusa után ma már egyértelműen kijelenthetjük: több út is kikristályosodott az egészségmegőrzésben valóban használható okos készülékek terén. Egy magyar fejlesztés a két leggyakoribb halálokot jelentő megbetegedés terén segít időben, otthon diagnózist felállítani. Kipróbáltuk az Egerben összerakott, a világon bárhol hasznos Wiwe-ot.

Üldögél a nő, amikor két majom az ölébe toppan és szexelni kezd (videó)

Üldögél a nő, amikor két majom az ölébe toppan és szexelni kezd (videó)

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry

A Fidesz importálna 80 ezer EP-voksot, és legalizálná a szavazatvásárlást a polgármestereknek

A Fidesz importálna 80 ezer EP-voksot, és legalizálná a szavazatvásárlást a polgármestereknek

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot