szerző:
hvg.hu

Együtt dolgozhatott Martin Luther Kinggel, Bill Clinton elnöki beiktatásán saját versét szavalhatta, és úgy általában: sokat tett azért, hogy a világ szebb és jobb hely legyen. Dr. Maya Angelou nem véletlenül került ma a Google kereső főoldalára.

Megtanultam, hogy az emberek el fogják felejteni, amit mondtál, elfelejtik, amit tettél, de soha nem fogják elfelejteni azt, hogy milyen érzéseket keltettél bennük.

Az 1928-ban ezen a napon született Marguerite Annie Johnson, azaz Maya Angelou korán megtapasztalta, hogy a rossz cselekedetek által kiváltott szörnyű érzések hosszú időn át megmaradnak. Nyolcadik évében megerőszakolta anyja egy barátja, ezután a kislány öt teljes évre megnémult. A nehéz életszakaszon az irodalom segítette át: akkor még csak olvasta a könyveket, később több – önéletrajzi ihletésű – prózát, verseket, gyerekkönyveket és még szakácskönyveket is írt.

Az amerikai írónak országos ismertséget az 1969-ben megjelent I Know Why the Caged Bird Sings (Tudom, miért énekel a rab madár) című könyv hozott. Ezután műveiben és aktivistaként is küzdött a nők és az afroamerikaiak jogaiért, többek között Martin Luther King mellett. Tevékenységét az irodalom mellett a közéletben is elismerték: 1992-ben saját versét szavalhatta el Bill Clinton elnöki beiktatásán – ilyesmire korábban három évtizeden át nem volt példa.

A Google kereső főoldalán ma a Still I Rise című verse olvasható, sőt hallható is. A születésének 90. évfordulójára elkészített különleges Google-logó ugyanis nem csak animált, de hangos is: Maya Angelou előadásában hallhatjuk a művet.

További érdekes Google-logókat talál, ha ide kattint. Ha máskor is tudni szeretne róla, hogy miért különleges az aznapi logó, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!