szerző:
hvg.hu

Négy tucat videojáték került tiltólistára a Közel-Keleten, azt követően, hogy két tizenéves gyerek öngyilkosságot követett el. Bár a történteknek a hírek szerint nincs köze a digitális programokhoz, a hatóságok szigorú döntést hoztak.

Egy 12 és egy 13 éves gyerek is önkezűleg vetett véget az életének Szaúd-Arábiában, miután részt vettek az utóbbi hónapokban nagy visszhangot kiváltó Kék Bálna jelenségnek nevezett “kihívásban”. Az állítólag Oroszországból indult eseménysorozat az ottani közösségi média felületeken jelent meg először, noha arról máig viták folynak, nem internetes álhírről van-e szó. A “játék” fizikai bántalmazásokkal indul, majd több lépcsős forduló után halállal végződik.

A jelek szerint ebben vettek részt az életüket vésztő kisgyerekek is, mire a hatóságok a videojátékokat tették felelőssé. Szaúd-Arábiában ezért 47 programot, köztük olyan ismert címeket is, mint a Grand Theft Auto, az Assassin’s Creed vagy a The Witcher, egyszerűen tiltólistára helyeztek, megakadályozva ezzel azt, hogy a gyerekek hozzáférhessenek ezekhez a videojátékokhoz.

Az AP által közreadott sztori azonban azért is érthetetlen, mert a gyerekek halálát közvetlenül nem a videojátékok okozták, azok így még csak kapcsolatba sem hozhatók velük. Bár a Kék Bálnának nevezett internetes jelenségre sokan “játékként” hivatkoznak (már ha egyáltalán tényleg létezik), szó szerinti értelemben véve nem egy digitális program, ennél fogva nem is hasonlíthatók egymáshoz.

Így tehát nem világos, miért a videojátékok elérhetőségének blokkolásában látják az állami szervek a megoldást, ahogyan az sem ismert, mi alapján választották ki a tiltólistára helyezett programokat. Az apa azt mondta, fia halálának oka szerinte a konzoljátékokhoz vezethető vissza, mert gyermeke rengeteget időt töltött velük, egy idő után pedig zárkózottá vált, barátait pedig egyre jobban hanyagolta.

Az nem derült ki, melyik játékról van szó, illetve az sem bizonyított, hogy a konzolnak magának köze lehet-e valamilyen formában a fiú halálához, és esetleg bánatában menekült egy virtuális világba, hogy így próbálja meg hátrahagyni az őt nyomasztó gondokat.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gécs Dániel Tech

Itt a videojáték, amit a gyereknek is nyugodtan odaadhat

A LocoRoco nem csak kellemes hangulata és fülbemászó dallamai miatt lehet a szülők kedvence: ügyességi játék lévén kellő mennyiségű, a kognitív képességek fejlesztését nagyban segítő feladvánnyal látták el a készítők. Kipróbáltuk a videojátékot, amellyel a tévé előtti gubbasztás akár csemeténk hasznára is válhat.

hvg.hu Tech

Új betegséget ismert el a WHO: a mentális zavarok közé sorolták be a videojátékoktól való függést

Először jelent meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különféle mentális zavarokat összegző kiadványa új verziójának első változatában a videojáték-függőség mint létező betegség. Mindez persze nem azt jelenti, hogy minden digitális produktum veszélyt jelentene az életünkre, de egy ilyen kaliberű jelentést, főleg, ha az a WHO-tól származik, tanácsos a komolyan venni.

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast

Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását