szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felháborodottan tiltakozik az Apple a Bloomberg egyik cikke ellen, amelyben az évtized egyik legnagyobb kémbotrányában nevezik meg érintettként.

Nagy hardveres hackertámadásról ír a Bloomberg, amely több mint 30 amerikai nagyvállalatot érint, köztük az Apple-t és az Amazont is: a szerver-alaplap specialista Supermicro alaplapjaira került rá állítólag olyan chip, amelyik Kínának kémkedett. A Bloomberg cikke szerint az Apple még 2015.ben tett ilyen áramköröket a szervereibe.

Az Apple most felháborodottan cáfolja az állítást, és a CNBC-nek (is) kiküldött nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy Bloomberg újságírói – az Apple-lel ápolt jó kapcsolat ellenére – téves, félrevezető forrásokból merítettek. Az Apple nyilvánvalóvá tette, hogy már 2016-ban megszakította a kapcsolatot a Supermicróval, miután fertőzött illesztőprogramot találtak egyetlen Supermicro szerveren az egyik laboratóriumukban. Ez viszont egyszeri esemény volt, és nem tekinthető célzott támadásnak. Egyébként az Amazon (AWS) és a Supermicro is tagadja a vádakat.

A Bloomberg viszont 17 nem nevesített hírszerzési és vállalati forrást említ, köztük hat amerikai hivatalnokot és négy Apple-dolgozót, és több éves titkos nyomozásról is beszél. A helyzet mindenképpen kényes, és egyelőre várjuk a fejleményeket, különös tekintettel arra, hogy két neves amerikai kiberbiztonsági cég is figyelmeztetett a héten a növekvő kínai hackertevékenységre a Washington és Peking között zajló. egyre erősödő kereskedelmi háború kapcsán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!