szerző:
hvg.hu

Azzal együtt, vagyis inkább annak ellenére kaphatta meg kinevezését a japán kiberminiszter, hogy saját bevallása szerint sosem használt még számítógépet.

A 2020-as tokiói olimpia kapcsán van terítéken Japánban a kiberbiztonsági törvények áttekintése, melyhez a miniszterelnök külön felelőst nevezett ki. Szakurada Jositaka hozzáértését ugyan nem zárja ki, de legalábbis megkérdőjelezi az, ami egy szerdai parlamenti bizottsági meghallgatáson derült ki.

A 68 éves japán politikus a helyi Kyodo News jelentésére támaszkodó The Washington Post szerint azt mondta: sosem használt még számítógépet. Mióta dolgozik, azóta asszisztenseinek és más alkalmazottainak adta ki a vonatkozó feladatokat. Amikor ez a vallomás a bizottság egyik független tagjában, Imaj Maszatóban kétségeket ébresztett, Szakurada úgy reagált: szerinte nem véletlenül élvezi a kormány bizalmát. Jelezte azt is, hogy ezekben az ügyekben nem egyedül hozza meg a döntéseket, a szükséges intézkedésekről az általa vezetett csapat tagjai és a kormány határoz.

A 22 éve képviselőként dolgozó Szakuradának a parlamentben és sajtótájékoztatókon tett megnyilvánulásait többször kritizálták már. A miniszter egy korábbi bizottsági ülésen alaposan elhibázta az olimpiarendezés költségeit firtató kérdésre adott választ, ugyanis azt mondta, Japánnak 1500 jenbe (3750 forint) kerül a játékok megszervezése, miközben 150 milliárd jent (375 milliárd forint) kellett volna mondania.

Szakurada többször hibáztatta az ellenzéket azért, mert szerinte nem küldték el neki előre a kérdéseiket, a tokiói játékok sajtótájékoztatóin pedig gyakran csak annyit válaszolt egy-egy felvetésre, hogy "nem tudom". Ezzel együtt azt ígéri: nem lesz semmilyen kiberbiztonsági probléma a 2020. július 24-én kezdődő olimpián.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?