szerző:
hvg.hu

Feladta a leckét az antivírus szoftvereknek egy elsősorban kriptopénz-lopásra szakosodott rosszindulatú program, amelyről a szakértők egyelőre nem zárják ki, hogy másba is belekezdhet a számítógépünkön.

Az enSilo biztonsági kutatói fedezték fel a DarkGate nevű malware-t, amely kiüríti a kriptopénztárcákat, azonban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ügyesen kicselezi az antivírus programokat.

A DarkGate Spanyolországban és Franciaországban tűnt fel, és torrentfájlokon keresztül fertőzi a számítógépeket. Bár a torrentfájlokat a legtöbben (és jogosan) a kalóztartalmakhoz kötik, azért azt tudni kell, hogy valójában egy legális megoldásról van szó, amellyel nagyméretű fájlokat lehet megosztani. A mostani eset viszont az előbbihez tartozik: a fertőzött fájlok népszerű sorozatok (pl. Walking Dead) és filmek torrentjeiként érkeznek.

©

A DarkGate malware különféle technikákat alkalmaz a hagyományos vírusvédelem kicselezésére, például legális szolgáltatásnak álcázza magát, és ismert helyreállítási eszközöket alkalmaz annak érdekében, hogy megakadályozza a működése szempontjából kulcsfontosságú fájlok törlését. Számos ellenőrzést végez annak érdekében, hogy kiderítse, nem került-e sandbox környezetbe. A malware viselkedési mechanizmusát az enSilo kutatói több szempontból is részletezték, és elemzésük azt is kiderítette, hogy a DarkGate kapcsolódik a Golroted jelszólopó malware-családhoz, ugyanis ennek a tagjai is hasonló technikákat alkalmaznak.

A kutatók szerint a malware fejlesztője/fejlesztői rengeteg időt és energiát fordítottak arra, hogy a kártevő észrevétlen maradjon, és a tesztek azt mutatták, hogy a legtöbb antivírus valóban nem észleli. A malware kriptopénzzel kapcsolatos tevékenysége azt sugallja, hogy anyagi haszonszerzés a cél, azonban nem kizárt, hogy esetleg más tervei is vannak a fejlesztőnek a kártevővel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő