szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Feladta a leckét az antivírus szoftvereknek egy elsősorban kriptopénz-lopásra szakosodott rosszindulatú program, amelyről a szakértők egyelőre nem zárják ki, hogy másba is belekezdhet a számítógépünkön.

Az enSilo biztonsági kutatói fedezték fel a DarkGate nevű malware-t, amely kiüríti a kriptopénztárcákat, azonban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ügyesen kicselezi az antivírus programokat.

A DarkGate Spanyolországban és Franciaországban tűnt fel, és torrentfájlokon keresztül fertőzi a számítógépeket. Bár a torrentfájlokat a legtöbben (és jogosan) a kalóztartalmakhoz kötik, azért azt tudni kell, hogy valójában egy legális megoldásról van szó, amellyel nagyméretű fájlokat lehet megosztani. A mostani eset viszont az előbbihez tartozik: a fertőzött fájlok népszerű sorozatok (pl. Walking Dead) és filmek torrentjeiként érkeznek.

©

A DarkGate malware különféle technikákat alkalmaz a hagyományos vírusvédelem kicselezésére, például legális szolgáltatásnak álcázza magát, és ismert helyreállítási eszközöket alkalmaz annak érdekében, hogy megakadályozza a működése szempontjából kulcsfontosságú fájlok törlését. Számos ellenőrzést végez annak érdekében, hogy kiderítse, nem került-e sandbox környezetbe. A malware viselkedési mechanizmusát az enSilo kutatói több szempontból is részletezték, és elemzésük azt is kiderítette, hogy a DarkGate kapcsolódik a Golroted jelszólopó malware-családhoz, ugyanis ennek a tagjai is hasonló technikákat alkalmaznak.

A kutatók szerint a malware fejlesztője/fejlesztői rengeteg időt és energiát fordítottak arra, hogy a kártevő észrevétlen maradjon, és a tesztek azt mutatták, hogy a legtöbb antivírus valóban nem észleli. A malware kriptopénzzel kapcsolatos tevékenysége azt sugallja, hogy anyagi haszonszerzés a cél, azonban nem kizárt, hogy esetleg más tervei is vannak a fejlesztőnek a kártevővel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól