szerző:
hvg.hu

Az amerikai hadsereg átszámítva mintegy 136,4 milliárd forintért rendelt a Microsofttól az általuk készített csodaszemüvegből, amit a katonák kapnának meg.

Az elmúlt években több ország hadserege is kísérletezett már a Microsoft csodaszemüvegével, a HoloLens nevű eszközzel. A cél minden esetben ugyanaz: a katonákat sokkal precízebbé tenni azáltal, hogy a virtuálisvalóság-szemüveget viselik. 2016-ban az ukrán és az izraeli hadsereg is elkezdte használni a készüléket, most pedig úgy tűnik, az amerikai hadseregben is jó szolgálatot fog tenni.

A Bloomberg beszámolója szerint a Microsoft egy 480 millió dolláros (kb. 136,4 milliárd forintos) megrendelést kapott az amerikai hadseregtől, ami azt is jelenti, hogy megtriplázhatják az eddigi készülékek számát a piacon. A szemüvegeket nemcsak a tréningekhez, éles bevetésnél is használni akarják. Az amerikai kormány szerint a cél az, hogy még pontosabbak legyenek a katonáik, és a korábbinál gyorsabban tudjanak reagálni az ellenség láttán.

©

A hadsereg által kiírt pályázatban azt kérték, legyen egy eszköz a katonáiknak, amivel éjszaka is jól látni, méri a légzést és más élettani funkciókat, védje őket a halláskárosodástól, és folyamatosan monitorozza annak viselőjét, hogy nem kapott-e agyrázkódást. A HoloLens ezek egy részére még nem képes, így kérdés, hogyan fogják mindezt beépíteni a szerkezetbe.

A készülékből eddig mintegy 50 ezer darabot adott el a Microsoft, az amerikai hadsereg viszont nagyjából 100 ezer darabot vásárol majd belőle. Az ára jelenleg 3000 dollár (kb. 852 ezer forint) a fejlesztőknek, 5000 dollár (kb. 1,4 millió forint) pedig a cégeknek. A tervek szerint viszont 2019 elején megjelenhet egy olcsóbb verzió is.

Kérdés persze, mit szólnak egy ilyen szerződéshez a Microsoft dolgozói. A Google-nél nagyon kiaakadtak, amikor a hadsereget segítő mesterséges intelligenciát kezdett építeni a cég, így a vezetők végül elálltak a projekttől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Szemüveget a dolgozónak! Mindenkinek jobb lesz, ha a munkás, VR-t vagy AR-t tesz a fejére

A küszöbön álló negyedik ipari forradalom egészen újfajta termelést és munkavégzést tesz lehetővé, melynek gerincét az informatikai megoldások, köztük a virtuális- és a kiterjesztett valóságra épülők jelentik. Míg egy szemüveg korábban esetleg hátrányt jelentett egy dolgozónak, már alakulnak azok a munkakörök, ahol a (spéci) szemüveg egyenesen elengedhetetlen lesz.

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film