szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mostantól hiába próbálkoznak a weboldalak az átverős hirdetésekkel, a Google zéró toleranciát vezetett be ellenük.

Januárban hirdetett harcot a Google azok ellen a weboldalak ellen, amelyek valamilyen átverős reklámmal próbálják meg kattintásra bírni a felhasználókat. Ezek általában olyan hirdetések, amik teljesen másnak adják ki magukat: hibaüzenetnek, bezárás gombnak, bárminek, amire a felhasználó reflexből valószínűleg rákattint.

Ezek ellen védekezni éppen azért nehéz, mert a felhasználók többsége tényleg reflexből kattintja le a dolgokat, illetve a megjelenő felhívás szövegezése is átveri őket. A Google viszont igyekszik kiszűrni ezeket.

A cég szerdán jelentette be: megérkezett a 71-es verziószámú Chrome, ami a korábbi ígéreteknek megfelelően blokkolja ezeket a hirdetéseket. A zéró tolerancia értelmében minden ilyen weboldalnak üzenetet küld a Google, hogy változtasson az átverős gyakorlaton, és ha ez 30 napon belül nem történik meg, letiltják a kamu reklámok elérését.

De hozott más újdonságot is a Chrome 71: ha egy weboldal úgy kínál előfizetést a felhasználónak, hogy az "apró betűs részt" (a tranzakció valódi költségeit és feltételeit) megpróbálja elrejteni, akkor egy figyelmeztető jelzést kap, amivel adott esetben igen sok pénzt lehet megspórolni. A Google ebben az esetben is megpróbál kapcsolatba lépni a webhelyek üzemeltetőjével, hogy változtasson az eddigi gyakorlatán.

A Chrome 71 asztali gépekre szánt verziója már elérhető az androidos eszközökre, az iPhone-ra és iPadre szánt változat pedig a következő hetekben érkezhet meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!