szerző:
hvg.hu

Mostantól hiába próbálkoznak a weboldalak az átverős hirdetésekkel, a Google zéró toleranciát vezetett be ellenük.

Januárban hirdetett harcot a Google azok ellen a weboldalak ellen, amelyek valamilyen átverős reklámmal próbálják meg kattintásra bírni a felhasználókat. Ezek általában olyan hirdetések, amik teljesen másnak adják ki magukat: hibaüzenetnek, bezárás gombnak, bárminek, amire a felhasználó reflexből valószínűleg rákattint.

Ezek ellen védekezni éppen azért nehéz, mert a felhasználók többsége tényleg reflexből kattintja le a dolgokat, illetve a megjelenő felhívás szövegezése is átveri őket. A Google viszont igyekszik kiszűrni ezeket.

A cég szerdán jelentette be: megérkezett a 71-es verziószámú Chrome, ami a korábbi ígéreteknek megfelelően blokkolja ezeket a hirdetéseket. A zéró tolerancia értelmében minden ilyen weboldalnak üzenetet küld a Google, hogy változtasson az átverős gyakorlaton, és ha ez 30 napon belül nem történik meg, letiltják a kamu reklámok elérését.

De hozott más újdonságot is a Chrome 71: ha egy weboldal úgy kínál előfizetést a felhasználónak, hogy az "apró betűs részt" (a tranzakció valódi költségeit és feltételeit) megpróbálja elrejteni, akkor egy figyelmeztető jelzést kap, amivel adott esetben igen sok pénzt lehet megspórolni. A Google ebben az esetben is megpróbál kapcsolatba lépni a webhelyek üzemeltetőjével, hogy változtasson az eddigi gyakorlatán.

A Chrome 71 asztali gépekre szánt verziója már elérhető az androidos eszközökre, az iPhone-ra és iPadre szánt változat pedig a következő hetekben érkezhet meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után

Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron