Bedő Iván
Bedő Iván

Okostelefonnal is lehet segíteni az olvasástanulást, de semmi sem pótolja a szülői gondoskodást és az otthoni könyvtárat.

Minden negyedik iskolakezdő gyereknek gondjai vannak az olvasással, és szegényes a szókincse, de a kormány végre tenni készül valamit ez ellen. Nem idehaza: a hír Londonból érkezett. A számítástechnikával szemben korántsem ellenséges Wired magazin brit kiadása nyomban pikírt kérdésekbe bocsátkozott. Javítják az óvodában az iskola-előkészítő oktatást? Új könyvtárakat nyitnak meg a bezárt bibliotékák helyett? Hát nem. A kormány olcsóbb megoldást választ: ingyenes okostelefonos alkalmazásokat juttatna az öt év körülieknek.

©

Hogy valamit tenni kell, az nem kérdés. A brit oktatási minisztérium adatai szerint akinek ötévesen korlátozott a szókincse, annak 34 évesen kétszer akkora lesz az esélye a munkanélküliségre, mint választékosabban beszélő óvodástársainak. A kérdés inkább az, hogy mennyit segít ezen az okostelefon. A válasz még akkor sem egyértelmű, ha – ahogyan a brit minisztérium is mondja – hátrányos helyzetű gyerekeknél pótolják digitálisan azt, amire a való világban a szülők vagy az óvodapedagógusok nem képesek.

Az olvasni tanulást segítő alkalmazásokról eddig leginkább fejlődő országokból vagy menekültek köreiből érkeztek kedvező hírek. Zambiában, ahol kevés a kisgyerekeknek való olvasmány, idős emberek írnak történeteket, és egy civil szervezet az ilyen meséket adaptálja mobiltelefonra. Az EduApp4Syria a hazájuktól távoli szíriai gyerekeket igyekszik a betűk barátjává tenni. Egy román fejlesztésű játékban egy szörnyet kell arab betűkkel etetni, egy német app használatával juhász terelgeti ugyancsak az arab betűk nyáját. Más próbálkozást jelez a neves amerikai MIT egyetem SpeechBlocks appja, amelynek érdekessége, hogy ha a gyerekek az okostelefon kijelzőjén rossz sorrendben rakják össze a betűket, a gép akkor is felolvassa nekik az értelmetlen szavakat. A hibák tehát nem rosszponttal járnak, hanem mulatsággal, ami sokkal inkább meghozza a kiskorúak kedvét a kísérletezéshez. Inkább kuriózum az a néhány évvel ezelőtti hír, amely szerint az afgán rendőrség soraiban szolgáló nők okostelefon segítségével tanultak meg írni és olvasni.

©

Világhírű lett viszont Sugata Mitra indiai professzor a „lyuk a falban” kísérlettel, amely azt sugallja, hogy a gyerekek segítség nélkül, pusztán számítógéppel meg tudnak tanulni internetezni, és közben olvasni, számolni is. A név szó szerint értendő: 1999-ben Delhiben, egy nyomornegyed peremén, ahol Mitra irodája működött, a fal mögé tettek egy számítógépet, és a gyerekek ingyen használhatták. A kísérletet később Indiában és Kambodzsában több helyen sikeresen megismételték. Mitrát díjakkal, kitüntetésekkel halmozták el, és most az angliai Newcastle-i Egyetem oktatástechnológiai professzora.

Angliában vagy Magyarországon mindenesetre jobb a helyzet, mint az indiai szegénynegyedekben. Nyilván ezért is véli úgy Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE [email protected] (a tanulást digitálisan elősegítő technológia) laboratóriumának vezetője, hogy a digitális módszerek nem igazán helyettesítik azt, amikor a szülő együtt olvas a gyerekkel, és közösen megbeszélik, miről volt szó. Az is megfontolandó, vajon hátrányos helyzetű gyerekek számára lehet-e pótszer a mobil. Rájuk is igaz – érvel a szakértő –, hogy a gyerek azt tanulja meg, amit a környezetében tapasztal. Főképp az anyák iskolázottsága hagy nyomot a legtöbb kiskorú olvasási, tanulási esélyein. A gép csak keveset segít, bár ahol nincs jó tanár, ott a digitális pótlék is több a semminél – véli Turcsányi-Szabó.

©

Ahol viszont van jó tanár, ott érdemes bevetni az elektronikus segédeszközöket. Norvégiában minden első osztályos táblagépet használ, és az ottani tapasztalatok szerint a szokásosnál hamarabb, nagyjából fél év alatt megtanulnak olvasni – avat be tapasztalataiba a szakértő, hangsúlyozva, hogy Skandináviában sem pusztán a tableten múlik a dolog. Számít, hogy a gyerek otthon találkozzon könyvekkel, beszélgessen a szüleivel.

Mindezek ellenére bőségesen találhatnak okostelefonos, táblagépes applikációkat azok a szülők, akik ilyen segítséget is igénybe vennének. Érdemes azonban figyelni a minőségükre és arra, hogy a magyarul használható szoftverek közül nagyon sok igazából külföldi, amelyet úgy-ahogy lefordítottak. Kiragadott példa az a német app, amely az egytagú magyar szavakat is elválasztja (például így: lá-ny), ami akkor is zavaró, ha a játék célja nem a nyelvtanilag akkurátus szótagolás. A használható internetes gyakorlatok példájaként említi ugyanakkor Turcsányi-Szabó az egyszervolt.hu oldalról elérhető feladatokat.

A cikk eredetileg a HVG hetilap 2018/36. számában jelent meg. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, keresse a Tech + tudomány rovatot a hetilapban és kövesse a HVG Tech Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újít a Telekom: ezentúl több telefonon is kicsönghet, ha keresik, de a netet is megoszthatja

Újít a Telekom: ezentúl több telefonon is kicsönghet, ha keresik, de a netet is megoszthatja

A szerelem egészségesebbé tesz: csökkenti a vérnyomást és még fájdalomcsillapító is

A szerelem egészségesebbé tesz: csökkenti a vérnyomást és még fájdalomcsillapító is

Széttépte a konzultációs ívet egy MSZP-s képviselő a parlamenti ülésteremben – videó

Széttépte a konzultációs ívet egy MSZP-s képviselő a parlamenti ülésteremben – videó

Panaszkodnak a munkások, nem engedik be őket egy budapesti étterembe

Panaszkodnak a munkások, nem engedik be őket egy budapesti étterembe

Melania Trump kirúgatná férje egyik tanácsadóját

Melania Trump kirúgatná férje egyik tanácsadóját

The Washington Post: Igazságügyi minisztere után belbiztonsági miniszterétől is megválna Trump

The Washington Post: Igazságügyi minisztere után belbiztonsági miniszterétől is megválna Trump