Balogh Csaba
Balogh Csaba

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja, valójában mennyire okos mesterséges intelligencia van manapság a mobiljainkban.

Hiába ömlengenek róla a mobilgyártók, a zsebünkbe szánt készülékékben lévő mesterséges intelligencia még mindig messze jár attól, hogy intelligens legyen. Napjaink egyik legjobb, sőt talán a legjobb androidos készülékével, a Huawei Mate 20 Próval volt ezt alkalmunk megtapasztalni.

A Huawei egy ideje nagy hangsúlyt fektet készülékei intelligenciájának kihangsúlyozására. Mivel a kínai mobilgyártó elképesztő pénzeket öl a kutatás-fejlesztésbe, nincs kétségünk, jó eséllyel valóban a jelenleg elérhető legjobb technológiával ruházzák fel csúcsmodelljeiket. Éppen egy Mate 20 Próval fényképeztünk a Las Vegasban zajló CES 2019 technológiai szakkiállítás egyik rendezvényén, ami történetesen a Huawei kis testvére, a cégcsoporthoz tartozó Honor bemutatója volt. Itt mutatták meg az újságíróknak a Kínában már korábban bejelentett View 20 készüléket. Amit a Huawei Mate 20 intelligens kamerája azonnal be is kategorizált.

©

Jól látja a "car" feliratot: a Mate 20 Pro megállapította, hogy amit kamerája éppen lát, az egy autó. Forgattuk többféleképpen is a mobilokat, az intelligencia csak erősködött: ez bizony egy autó.

Intelligenciának valami olyasmit neveznénk, ami számításba veszi, hogy a telefonunkban szereplő naptárbejegyzés – és a lokációs információk – szerint éppen egy Las Vegas-i szálloda 29. emeletének lakosztályában vagyunk, így jelentősen csökken annak esélye, hogy éppen egy autó legyen előttünk. Azt is számításba vehetné a mesterséges intelligencia, hogy az említett naptárbejegyzésben az áll, hogy a Honor meghívásából vagyunk az eseményen, így jelentősen nő annak esélye, hogy egy telefon van előttünk. Sőt, menjünk tovább: akár levelezésünkből, akár az egyszerű kereséssel fellelhető publikus oldalakról kinyerhető az adat, hogy a Honor éppen bevezetés előtt álló modellje a V20, így egy valóban intelligens eszköz nemhogy egy autó látványával nem keverné össze egy telefonét, hanem konkrétan megmondaná azt is, hogy melyik modellről van szó.

De, úgy tűnik, azért itt még nem tart a világ.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó