szerző:
MTI / hvg.hu

Nem szükséges hangprotézist használniuk a gégeeltávolításon átesett betegeknek, ugyanis egy cseh fejlesztésnek köszönhetően "visszakaphatják" a saját hangjukat. A fejlesztést használó egyik, 51 éves páciens szerint remek találmányról van szó.

"Saját hangjukon" szólalhatnak meg a gégeeltávolításon átesett páciensek egy új cseh alkalmazásnak köszönhetően, amely segíthet kiváltani a hangprotézis alkalmazását. A plzeni Nyugat-csehországi Egyetem és a prágai Károly Egyetem, valamint két magánvállalat - a CertiCon és a SpeechTech - nagyjából két évvel ezelőtt indította el közös projektjét.

Az általuk kifejlesztett technológia a páciens saját hangjáról készített felvételeket felhasználva hoz létre egy mesterséges beszédet, amelyet mobiltelefonon, táblagépen vagy laptopon is le lehet játszani az alkalmazás segítségével. A felhasználóknak be kell írniuk a mondani kívánt szöveget, amely ezután a saját hangjukon szólal meg az eszközről.

Az AFP riportot készített az alkalmazást használó egyik ilyen beteggel. Vlastimil Gular élete egy évvel ezelőtt változott meg, amikor a férfi gégéjét rákos megbetegedés eltávolították az orvosok. Az 51 éves, néggyermekes családapa azt mondta, nem akar miniatűr eszközöket a szájába venni, ezért tett kísérletet a cseh fejlesztéssel, amelyet remek dolognak talált.

Ideális esetben egy pácienstől több mint 10 ezer mondatot kellene rögzíteni ahhoz, hogy a kutatóknak elég "nyersanyaguk" legyen a mesterséges hang megalkotásához. Mivel azonban a hangfelvételek elkészítésére általában kevés az idő - a pácienseknek mindössze néhány hetük van a diagnózis felállítása és a gégeeltávolító-műtét között -, ezért a kutatók olyan módszert alkalmaznak, amelynek segítségével már 3500, de legkevesebb 300 mondatból is tudnak dolgozni.

Jindrich Matousek, a projekt egyik vezető szakértője szerint a rögzítésre kerülő mondatokat gondosan válogatták össze, és az egyes hangokat többször is rögzítik, mivel az ember másképpen ejti őket például egy szó vagy egy mondat elején, illetve végén. A plzeni egyetem egyik stúdiójában eddig több mint tíz páciens hangját rögzítették. A cseh mellett a kutatók angol, orosz és szlovák nyelven is készítettek már mesterséges hangot.

©

A szakemberek reményei szerint a páciensek a jövőben az otthonukban is rögzíteni tudják majd a hangjukat az applikáció és egy külön erre a célra létrehozott weboldal segítségével. Matousek szerint a végső cél egy olyan miniatűr eszköz, amely az agyhoz kapcsolódik és amelyet a páciensek a gondolataikkal tudnak irányítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is ismertető Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista