szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Windowsos alkalmazásokról derült ki a napokban, hogy titokban kriptopénzt bányásznak, ezzel titokban lekötik a megfertőzött számítógépek erőforrásait. Nyolc appról van szó, amelyeket azóta már eltávolítottak az alkalmazás-áruházból, de eddig is több ezren letöltötték ezeket.

Tavaly április és december között, de többségében az év vége felé kerültek be a Microsoft Store-ba olyan appok, amelyek titokban kriptopénzt bányásznak – derítették ki a Symantec biztonságtechnikai cég szakemberei.

Sok ezer eszköz megfertőződhetett, amit onnan sejteni, hogy mintegy 1900 értékelés érkezett a szóban forgó, nyolc alkalmazásról (Fast-search Lite, Battery Optimizer (Tutorials), VPN Browser+, Downloader for YouTube Videos, Clean Master+ (Tutorials), Fast Tube, Findoo Browser 2019, Findoo Mobile & Desktop Search).

©

Az appok mögött három fejlesztő (DigiDream, 1clean, Findoo) áll, és a Symantecnél biztosak abban, hogy a fejlesztők ugyanazon csoport tagjai. Az alkalmazások témái közkedveltek, hiszen böngészőkről, keresőkről, médialejátszókról, YouTube-letöltőről, akkumulátor-optimalizálóról van szó, így nem véletlen, hogy sokan szívesen választották ezeket.

Amennyiben a gyanútlan felhasználó telepíti valamelyik appot, és elindítja a számítógépén, akkor letöltődik egy kriptopénzbányász JavaScript könyvtár is, és Monero kitermelésébe kezd. Bár ezek az alkalmazások adatvédelmi szabályzatot is tartalmaznak, ezekben nincs szó az érmebányászatról. A felhasználónak legfeljebb az tűnhet fel, hogy igencsak lelassult a gépe.

[Mutatjuk a listát: most ezekkel a vírusvédő szoftverekkel jár a legjobban]

A Symantec azonnal értesítette a Microsoftot, és a nyolc alkalmazást azóta már el is távolították a Microsoft Store-ból. Azonban ha letöltötte valamelyiket, haladéktalanul törölje a gépéről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

Biden azonnal munkához látott, már a klímaegyezmény, a bevándorlás és a koronavírus miatt is intézkedett

Biden azonnal munkához látott, már a klímaegyezmény, a bevándorlás és a koronavírus miatt is intézkedett