szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel 25 éve adták ki a Shockwave első verzióját. A multimédiás platform gyorsan elterjedt, és még néhány éve is minden böngészős játék ennek segítségével futott a számítógépeken, mára azonban jobbára csak biztonsági kockázatot jelent a segédprogram.

Az Adobe internetes eszközei kapcsán az elmúlt években a Flash-re irányult a felhasználók és a kiberbiztonsági szakemberek figyelme, a szoftver ugyanis annyira veszélyessé vált, hogy többször is vészfrissítést kellett rá kiadni. Nem csoda, hogy a cég végül úgy döntött, 2020-tól nyugdíjazni fogják a technológiát. A jelek szerint viszont nemcsak ezt szünteti majd meg az Adobe, hanem egy másik, egykor igen népszerű szoftvert is.

A cég bejelentése szerint április 9-től kezdve felfüggeszti a Windowshoz kiadott Shockwave működését. Az Adobe februárban már értesítette a vállalati felhasználókat a változásról, a weboldalán pedig már jelezte, hogy az ezt használó böngészős tartalmak (játékok, videók stb.) számára a fent említett dátum után már nem lesz elérhető a Shockwave. A döntés hátterében a HTML5 Canvas és a WebGL technológiák fejlődése, ezzel összefüggésben a Shockwave ósdisága áll. Emiatt 2017-ben az Apple számítógépen futó a MacOS-hez fejlesztett lejátszót már kivezették, ezt követi most a windowsos Shockwave leállítása.

A platformot az interaktív CD-k mellett a böngészős játékok is használták. A szoftvert az alaptechnológiát a MacroMind nevű cég felvásárlásával megszerző Macromedia fejlesztette ki még 1995-ben, ám később ezt a céget is felvásárolták, így került végül az Adobe-hoz a Shockwave.

A vállalati ügyfelek az Adobe bejelentése szerint 2022-ig még megkapják a Shockwave-hez tartozó támogatást, de ezután már nem. A többi felhasználó pedig április 9-e után elég, ha egyszerűen törli a gépéről a Shockwave-et.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Ha szokott videózni a mobiljával, ez az okosság önnek is tetszeni fog

Az álló videók szerkesztése a tapasztalt vágók számára sem egyszerű feladat, de a mesterséges intelligencia ezen a téren is remek társ lehet. Az ismert Premiere Pro videóvágó programot fejlesztő Adobenak már van is ötlete, hogyan valósítaná ezt meg a gyakorlatban.

Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Új helyre költöztetik a leégett leszboszi menekülttábor lakóit

Új helyre költöztetik a leégett leszboszi menekülttábor lakóit

Jópofa kartonállatkák hajtogathatók a Samsung tévék dobozából

Jópofa kartonállatkák hajtogathatók a Samsung tévék dobozából