szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csökkentené szociális kiadásait az amerikai kormányzat. Ennek egyik eszközeként online is figyelnék azokat, akik igénylik a mozgáskorlátozottaknak járó támogatást.

Létező probléma, hogy olyanok is megigénylik (és megkapják) a mozgáskorlátozottaknak járó támogatást, akinek igazából egészségesek, így erre igazából semmilyen jogalapjuk nincs. Számukra a legfontosabb, hogy ne buktassák le saját magukat, de még így is vannak olyanok, akik bátrabbak a társaiknál, és olyan felvételeket osztanak meg a közösségi oldalakon, amin futnak, túráznak, táncolnak, vagy egyéb más olyan dolgot végeznek, amiből azonnal látszik, hogy nem igazán korlátozottak mozgásukban.

A probléma az Egyesült Államokban is létezik, ezért az amerikai kormány most arra készül, hogy rászáll ezekre a csalásokra. Egy friss javaslat szerint a hatóság minden olyan ember profilját aktívan monitorozná a közösségi oldalakon, akik megigényelték a fent említett támogatást – számolt be róla a The New York Times. A tervezet megalkotói szerint ez lehetővé tenné, hogy visszaszorítsák a csalások számát.

A Fehér Ház hétfőn kiadott 2020-as költségvetési tervezetében már egy olyan tétel is szerepel, amely biztosítja a hatóság számára, hogy minden lehetséges eszközzel visszaszerezzék a jogtalanul kifizetett összegeket. A beszámoló szerint a jobboldal már régóta támadja Amerikában a szociális ellátórendszert, mert az szerintük pazarló. A 2017-es adatok szerint nagyjából 9,2 millió amerikai kapja meg a mozgáskorlátozottaknak járó támogatást.

A jogvédő szervezetek ugynakkor úgy vélik, a javaslat komoly anomáliákat is okozhat a rendszerben. Az például, hogy valaki 2019 márciusában tölt fel magáról egy képet egy bizonyos tevékenység közben, még nem jelenti azt, hogy a tevékenységet valóban akkor végezte. Igaz, ennek egy gyors nyomozással utána lehet járni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl sok a fertőzött, korlátozzák a vírusteszteket Nagy-Britanniában

Túl sok a fertőzött, korlátozzák a vírusteszteket Nagy-Britanniában

Akár 2000 fa kivágása és durva forgalomnövekedés is járhat az új Duna-híddal

Akár 2000 fa kivágása és durva forgalomnövekedés is járhat az új Duna-híddal

21-en kapták el a koronavírust a nyíregyházi idősotthonban

21-en kapták el a koronavírust a nyíregyházi idősotthonban