szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenhat év alatt 5,5 évvel nőtt az átlagosan várható élettartam a világon – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az átlagéletkor növekedése részben azzal magyarázható, hogy a fertőző betegségek, köztük a malária és kanyaró elleni hathatós fellépés eredményeként látványosan csökkent az ötévesnél fiatalabb gyermekek halandósága, főleg a Szaharától délre fekvő afrikai országokban, és kevesebb emberéletet olt ki az AIDS is, amely ugyancsak főleg Afrika egy részében pusztított az 1990-es években.

A fejlett és a fejletlen országok lakóinak várható élettartama között 18,1 év szakadék tátong.

Nincs esélyegyenlőség a férfiak és a nők között sem, míg az előbbiek átlagosan 69,8 évig élnek a világon, az utóbbiak 74,2 évig.

[Megrövidíti az életet az egyik legfelkapottabb étrend]

Az utóbbi pár évben a világtrenddel ellentétesen alakult a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a 2014-es 79 évről 2016-ban 78,5 évre csökkent az átlagosan várható élettartam. A várható élettartam csökkenését az amerikai járványügyi központ (CDC) egy korábbi jelentése azzal magyarázta, hogy növekszik a kábítószerélvezet és az öngyilkosság okozta halálozások száma, az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban közrejátszik a kövérség is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét