szerző:
hvg.hu

A Facebook mesterséges intelligenciája mostantól figyelni fog arra, hogy egy elhunyt felhasználóval szemben senki se lehessen kegyeletsértő.

Régóta éri már jogos kritika a Facebookot azért, mert szinte semmi sem gátolja, hogy az eseményekre szóló meghívókkal spammeljék egymást a felhasználók. Az már önmagában is bosszantó, ha valaki kéretlenül kapja egymás után a meghívókat, az viszont már a kegyeletsértés határát súrolja, ha olyan személyt is meghívnak egy eseményre, aki már elhunyt. Arról nem is beszélve, hogy ha az adott profilt a hozzátartozók emlékoldallá nyilvánították, fájdalmas egy ilyen meghívóval találkozni.

A Facebook most ezt a problémát szeretné orvosolni a mesterséges intelligencia segítségével. Sheryl Sandberg, a cég vezető menedzsere egy blogposztban jelentette be, hogy mostantól egy algoritmus vigyáz arra, hogy ne történhessen ilyen kellemetlenség. Miután az elhunyt profilját emlékoldallá nyilvánították, a mesterséges intelligencia megakadályozza, hogy az illető neve a meghívandó emberek közé kerüljön, ahogy azt is, hogy születésnapi köszöntésére buzdítsa az ismerőseit.

©

További változás emellett, hogy az emlékoldalakon létrehoznak egy tributes névre keresztelt részt is, ahol a barátok, ismerősök, hozzátartozók hagyhatnak megemlékező üzeneteket. Ezzel gyakorlatilag megőrzik az illető idővonalát, de lehetőséget adnak másoknak, hogy leróják kegyeletüket.

A Facebook korábban két olyan űrlapot is létrehoztott, melyek segítségével jelezhetjük: az adott felhasználó már nem él. Kérhetjük, hogy töröljék a regisztrációját, ahogy azt is, hogy emlékoldallá változtassák azt. Hogy a rosszindulatú kéréseket kivédjék, mindkét esetben bizonyítékot kell szolgáltatni a haláleset megtörténtéről, ami általában a halotti anyakönyvi kivonat feltöltését jelenti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Tech

Apja halála után indította be a "gyász-Facebookot" egy férfi

Ki szeretne a nagymama halálhíre mellett egy cicusos videót vagy valami ízléstelen, vigyorgó szmájlikkal teletűzdelt üzenetet látni? Ezzel a lehetőséggel riogatja reménybeli felhasználóit az általa csak „gyász-Facebooknak” nevezett projekt alapítója, Mark Alhermizi.

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

A DK feljelenti Orbánt az egyéni nyugdíjszámlák miatt

A DK feljelenti Orbánt az egyéni nyugdíjszámlák miatt

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Macklemore is jön a Szigetre

Macklemore is jön a Szigetre