szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Utolsó évadát fogyasztjuk minden idők egyik legsikeresebb amerikai sorozatának, a Trónok harcának. A sorozat brutalitásáról is közismert, azonban korábban már kiderítették, valójában nem túloz el semmit.

George R. R. Martin Trónok harca (Game of Thrones) regénye valójában akkor vált igazán ismertté, amikor tévésorozatot készített belőle az HBO. A fiktív világban játszódó történetet feldolgozó sorozat számos díja nyert, igazi sikersorozattá vált. Az izgalmas meseszövés, az emlékezetes és erős karakterek mellett jellemzője még az erőszak, amelyet sokan túlzottnak éreznek.

A befejező évad kapcsán elevenített fel egy korábbi hírt a ZME Science, egy olyan kutatásról, ami a mai napig nem vesztette el aktualitását. Az Oslói Egyetem matematika tanszékének PhD hallgatója, Celine Cunen arra volt kíváncsi, vajon túl messzire mentek-e az erőszakkal az alkotók. Megvizsgálta, hogyan viszonyul a Trónok harca halálozási aránya a középkor egy valódi polgárháborújához, a rózsák háborújához. Ez az összecsapás összességében több mint három évtizeden keresztül tartott, 1455 és 1487 között, kisebb megszakításokkal. A Lancasterek és a Yorkok a koronáért harcoltak. A háború kiválasztása nem volt véletlen, Martin is sokat merített ebből a történetből.

©

Cunen megállapította, hogy a tévéshow főbb szereplőinek halálozási aránya megegyezik a nemesi osztályéval a rózsák háborúja idején. A középkori háborúkat egyébként a nemesség és hivatásos katonák vívták, és a fennmaradt történelmi adatok is az úgynevezett „fontos emberekre”, azaz a politikusokra és a nemességre vonatkoztak. A szóban forgó összehasonlítás tehát nem a háborúk általános haláleseteit, hanem a „fontos emberek” halálozását veti össze.

Ha tehát elborzadna a sorozat brutalitásán, akkor gondoljon arra, mindez hétköznapinak számított a középkorban, úgyhogy örüljünk, hogy nem akkor éltünk, és az író helyett inkább az őt inspiráló valóságot okoljuk azért, ha kedvenc karakterünket a másvilágra küldi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban