szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fedélnélküliség okainak és a probléma lehetséges megoldásainak kutatására adományozott 30 millió dollárt (8,7 milliárd forintot) a Kaliforniai Egyetemnek egy San Franciscó-i milliárdos.

Marc Benioff, a város szülötte, a Salesforce technológiai vállalat vezetője filantróp adományozóként karolta fel a hajléktalanság problémáját. Kezdeményezését ötévesre tervezi, ennek keretében tudományos kutatásokat és a témával kapcsolatos felvilágosító kampányt támogat, és az egykor az utcán élő emberek képzését teszi lehetővé, hogy szakértőként a téma szószólóiként segíthessenek.

San Franciscóban sokakat frusztrálnak az olyan technológiai cégek, mint a Salesforce, amelyeknek egyesek szerint nagy szerepük van a fizetésbeli egyenlőtlenségek fokozódásában, mivel a csúcsfizetések felnyomják a lakások árait. A városban, ahol egy közepes árfekvésű, két hálószobás lakás ára 1,3 millió dollár (377 millió forint), több mint 4000 ember éjszakázik a szabad ég alatt. San Franciscóban egy négytagú család, amelynek éves bevétele 117 400 dollár (34 millió forint), alacsony jövedelműnek számít.

Benioff azért fordult az egyetemhez, mert szeretné, ha a város vezetői a lehető legjobban megalapozott kutatás adatai nyomán hoznának döntéseket az adók elköltéséről. A kutatások az adatok vizsgálatát és kiegyensúlyozott, megbízható elemzését célozzák.

A kezdeményezés egyebek mellett abban segít a városnak, hogy eldöntse, hol és hogyan szervezzen a túlzott alkoholfogyasztás kezelésével foglalkozó programot, tanulmányozza a program eredményeit, majd erről széles körben tájékoztasson. "Olyan gyorsreagálású csoporttá akarunk válni, amelyre támaszkodni tud a közösség" – mondta el Margot Kushel, az egyetemen működő veszélyeztetett csoportok központjának vezetője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!