szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2018 első félévéhez képest nőtt a magyar kormány által az Apple-höz benyújtott adatigénylések száma, globálisan viszont kevesebb kérdést kapott a cég.

Évek óta bevett szokás az Apple-nél, hogy félévente átláthatósági jelentést adnak ki, amely többek között azt is tartalmazza, hogy mely országok hány adatigénylést nyújtottak be a cupertinói céghez, amelyben bizonyos felhasználókról érdeklődtek. Az első ilyen jelentést 2013-ban jelentették meg, most pedig egy újabb dokumentummal gazdagodott a sor. A mostani jelentés a 2018 második félévére vonatkozó információkat tartalmazza.

A számokból kiderült, hogy hat hónap leforgása alatt összesen 29 183 olyan kérés érkezett az Apple-höz a világ minden részéről, amelyben egy eszköz, vagy az eszköz által használt Apple-szolgáltatások miatt kértek információt a kormányok a felhasználókról. Ezen kérések 78 százalékát teljesítették Tim Cookék, vagyis 22 691 esetben volt "pozitív" az elbírálás.

Az adatkikérők sorában első helyen Németország áll (12 343 kérelmet nyújtottak be), míg a másoidk helyen az Egyesült Államok található (4680). A listában megtalálható Magyarország is: ezek alapján a hazai hatóságok 38 esetben összesen 85 eszköz kapcsán szerettek volna információhoz jutni a felhasználókról, de csak ez esetek 79 százalékában (vagyis 30 alkalommal) kaptak választ a kérdéseikre.

A kérelmek tekintetében növekedés tapasztalható a magyar hatóságok részéről, 2018 első félévében ugyanis csupán 18 esetben érdeklődtek az Apple-nél, igaz, akkor 309 készülék szerepelt a listán. Az arány viszont akkor is hasonló volt, 2018 első felében ugyanis az adatigénylések 78 százalékánál (14 esetben) kaptak választ Cupertinóból.

Világviszonylatban ugyanakkor csökkenés tapasztalható: 2018 első félévében 32 342 adatigénylés érkezett a világ kormányaitól az Apple-höz, ami 163 823 eszközt jelentett. Akkor a kérelmek 80 százalékát teljesítették.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett

Csökken az üzemanyagok ára pénteken

Csökken az üzemanyagok ára pénteken