Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

Komolyan vehető-e egy számítógépes játék, amelyben kizárólag ízletes ételekkel lehet előre haladni? Erre a kérdésre kerestük a választ az év egyik legőrültebb szimulátorában. Ami annyira nem áll messze a valóságtól: a kés itt is éles, a hal ugyanúgy szénné éghet, a túl sok só pedig nem hasznos egy alapvetően édességként tálalt fogásnál.

A főzés tudománya olyannyira népszerű, hogy különféle videojátékok is készültek a témában, ám annyira részletes, mint a minap debütált Cooking Simulator, valószínűleg még nem került a boltokba. Részben ez motivált bennünket, hogy leüljünk és kipróbáljuk, ám a játék néhány percnyi szórakozást követően komoly önismereti tesztté is vált. A Big Cheese Studio alkotásában nem csak a fűszerek megkülönböztetéséért jár a piros pont: egy egész éttermet kell menedzselni, és a legtöbb főzős programmal ellentétben itt tényleg nem kattintásra készülnek a kaják.

5 másodperces szabály

Az egyelőre kizárólag PC-re létező program talán legfontosabb jellemzője, hogy nagyon valóságos. Egy szimulátor esetében valahol persze elvárás, hogy a játék visszaadjon valamit az igaziból, de ez általában csak néhány jól működő funkcióban merül ki. A Cooking Simulator viszont az apró részletekre is odafigyel: a citrom nem vágja fel magát, ha pedig az előírtnál több fűszert szórunk a készülő finomságra, szinte biztosak lehetünk benne, hogy munkánkat rögtön a szervírozás után visszaküldi majd a vendég.

Ugyanígy a konyhai munka is folyamatos koncentrációt igényel: nem mindegy, meddig sül a lazac, melyik borsból mennyi kerül a húsra, és az sem annyira előnyös, ha tálalás közben a már késznek gondolt csirkecomb leesik a tányérról, majd végiggurul a padlón. Az életben gyakran bevethető 5 másodperces szabály itt sajnos semmit nem ér, még akkor sem, ha a vendégnek amúgy fogalma sincs, mi történik két ajtóval mögötte.

Részletekbe menő

A játék ettől függetlenül azok számára is ajánlható, akik korábban nem készítettek bonyolult ételt, vagy életükben még egy tojást sem vertek fel. A program például kiváló oktatómóddal rendelkezik, ami az alapok elsajátításán túl a konyhai pörgésre is ráhangolja az embert. (Egy idő után ugyanis meghatározott időn belül kell prezentálnunk a rendeléseket, máskülönben becsukhatjuk a boltot.) Az idő mellett ugyanilyen fontos a rendelkezésünkre álló pénz beosztása, de legalábbis ésszel felhasználása.

©

Bár a Cooking Simulatornak van története, a játék szempontjából mindez elhanyagolható. A kritika azonban úgy teljes, ha ezt is megosztjuk: egy étteremhez vezényelnek minket, amely valamikor igazán felkapott helynek számított, ám az utolsó szakács nagyjából mindent, beleértve a konyhai gépeket is tönkrevágta. Ilyen körülmények közt kell tehát boldogulnunk, s közben újból nyereségessé tennünk üzletünket.

Az oktatómód itt is működik, és kelleni is fog: a főzés előtt ugyanis meg kell győződnünk róla, hogy minden rendelkezésünkre áll-e, a használható gépek, mint például a sütő, vannak-e olyan állapotban, hogy abban tényleg megsüljön az étel. Eláruljuk: nincsenek, így a szeletelés, hámozás, vagdosás előtt ezeket kell rendbe tegyük, melyhez virtuális cégek segítségét kérhetjük, telefonon. (Ehhez egyébként a készüléket tényleg kézbe is kell venni, majd a javítandó berendezésre mutatni.)

Szórakoztató

Ha valaki nem bajlódna az instrukciókkal, választhatja a karriermódot is, amely nem kis célt lebegtet be a szemünk előtt: a világ legjobb séfjévé kell válnunk, amihez természetesen főzni kell. A Cooking Simulator egyik legszerethetőbb része pedig épp ez. A készülő ételek hozzávalóit nagykijelzős monitoron látjuk, így lényegében mindvégig akad segítségünk. A program azt is megmutatja, hogy az egyes pácok elkészítéséhez miből és mennyit kell adagolni a kondérba, ám a konkrét cselekvést minden esetben nekünk kell elvégezni. Akárcsak a valóságban,

itt is meg kell dönteni a tejszínes dobozt, s belecsurgatni a tartalmát.

©

A késsel ügyeskedés szintén nem néhány kattintásra működik. Az eszközt előbb a felvágni kívánt hús, zöldség fölé kell irányítanunk, beállítani a szöget, és ha minden stimmel, kezdődhet a művelet. Egy konyhában óhatatlanul piszok is képződik, így a pultot tisztán kell tartani, a padlóra kiömlött dolgokat pedig a felmosóval feltakarítani. Ez ugyancsak egerünk segítségével végezhető el, lényegében ugyanúgy, ahogy valójában is tennénk. A sütőből kivett ételek pedig itt is tűzforróak, így nem is lehet őket (egyből) kézbe venni.

©

A játék nem tart be semmiféle határt a fűszerezéskor, a sütéskor vagy a főzéskor, és nem is figyelmeztet rá, ha az ideális időn túl hagyjuk állni valamelyik fogást a gázon. Ennek megfelelően az ételek odaéghetnek, rosszabb esetben pedig a teljes felszerelésünk bánhatja. Egy "véletlen" láncreakcióval ugyanis az egész konyha felgyújtható/robbantható.

Tartalmas

A Cooking Simulator másik nagy előnye, hogy rengeteg recept elkészítésére ad lehetőséget, ezeket ráadásul a játékbéli számítógépünkön folyamatosan bővíthetjük. De szakácstudományunk is tökélesíthető a kitanulható képességek révén, így ha elég ügyesek (és gyorsak) vagyunk, tehetséges séf válhat belőlünk. (Ez nekünk sajnos nem sikerült, a folyamatos javítás minden pénzünket elvitte.)

©

A program annyira igyekszik szimulálni a valóságot, hogy az egyes fogások elkészítésekor tényleg várakozni kényszerülünk. Persze eközben is elüthetjük az időt, hallgathatunk zenét, előkészíthetjük például a tányért, a fűszernövényekből diszítést faraghatunk, vagy a konyha végében lévő táblán dartsozhatunk is. Ha a tetthely nem felelne meg, a konyha akár teljes egészében átalakítható, és új készülékeket is vásárolhatunk bele.

©

A grafikát szintén dicsérni tudjuk, habár azért akadnak furcsaságok: maximális beállítások mellett sem néz ki úgy a citrom, mint egy citrom, illetve néhány elem még ilyenkor is pixelesnek tűnik. Az összkép azonban így is rendben van.

Végeredmény

Mindent egybevéve a Cooking Simulator az utóbbi idők egyik leghangulatosabb szimulátora. Bőven akad benne tennivaló, és tényleg megtapasztalható a konyhai sürgés-forgás minden előnye és hátránya. Nem tökéletes, illetve a műfaj miatt erősen rétegjáték, de aki a leírtak alapján késztetést érez rá, hogy kipróbálja, nem fog benne csalódni.

A játékot 10-ből 8 pontra értékeltük, ajánljuk.

Többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Idén már nem kerül mozikba a Toxikoma

Idén már nem kerül mozikba a Toxikoma