szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kacsintó nőt, zakóban-kalapban tapsoló férfit és ártatlanul néző kutyát is "felnőtt meztelenség és szexuális tevékenység" körébe tartozó tartalomnak ítél időnként a Facebook rendszere. Ha valaki túl sok ilyen gyanút bírál felül, akár a csoportja is bánhatja.

Csütörtök esti cikkünkben mutattuk be, hogy milyen komoly elemzésnek vetnek alá a Facebook algoritmusai minden fotót, amit feltöltünk a közösségi oldalra. Ahogy írtuk, az algoritmus bár mindig kitartóan keres, de nem mindig talál: a mi amatőr képeink közül a legszórakoztatóbb, bár ártatlan mellényúlás az volt, amikor a "cipők és túra/szabadtéri” jelenséget vélte felismerni a (beltéri és teljesen lábbelimentes) lépcsőházi csendélet esetében.

©

Olvasónk, Endre saját példájával hívta fel figyelmünket arra, hogy a Facebook képelemző algoritmusának tévesztése milyen – kevésbé vicces – következményekkel járhat. A rendszer ugyanis ártatlan képeket jelöl meg a felhasználói szabályzattal ellentétes tartalomként.

©
©
©
©

Endre állítja, korábban az integető Forrest Gump-képre is bejelzett már a rendszer.

Mindez első látásra csak apró kellemetlenséghez vezet, ahogy a képernyőképekből látható, ilyenkor a csoport adminisztrátoraira bízza a Facebook, hogy – az algoritmus gyanúját felülbírálva – engedélyezik-e a tartalom megjelenését. Ám ha túl sokszor engedélyeznek Facebook képelemző algoritmusa által problémásnak ítélt tartalmakat a csoport adminisztrátorai, egy idő után a következő üzenet fogadhatja őket.

©

Endre szerint a Facebook figyelmeztetése nem levegőbe beszélés. Azt mondja, a túlbuzgó algoritmus(ok) miatt veszített már el csoportot.

Hasonló tévesztések egyébként nem ritkák. Arra is volt példa, hogy a Google egy afroamerikai párt gorillákként azonosított, majd egy kerítés mögött álló ázsiai férfira mondta azt, hogy ló. Volt, hogy a Facebook pornónak nézett egy madarat, ezért letiltott egy karácsonyi képeslapot. Korábban egy mesehős szobráról készült fotót nem engedett feltölteni a rendszer, kicenzúrázták a világ egyik leghíresebb fotóját – amiért később elnézést kértek és visszatettéka Facebookra –, valamint egy, a mellrák veszélyeire és a szűrővizsgálatok fontosságára irányuló kampányhoz készült rajzot sem engedtek hirdetésként megjeleníteni. Sőt, már egy római istenség szobráról készült fotót is cenzúrázott az algoritmus.

Olvasónk alaptörténetével a nagy facebookos tiltási hullám közben keresett meg minket. Történetével arra szeretne rávilágítani, hogy a hibás algoritmusok is vezethetnek csoportok feloszlatásához vagy felhasználók tiltásához. Ez utóbbire egyébként a júniusi tiltási hullám kapcsán maga a Facebook is utalt: a közösségi oldal szóvivője szerint bizonyos megosztásokat tévesen értelmezett rendszerük, ezért találták magukat sokan kitiltva a rendszerből. A tévesnek ítélt blokkolásokat a nagy médiaérdeklődést kiváltó ügyben néhány napon belül feloldott a Facebook.

A feloldás óta eltelt közel három hét alatt több olvasónk is jelezte: még mindig nem fér hozzá a fiókjához, melynek blokkolására elmondása szerint nem adott okot.

Ha érdeklik a facebookos fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vujity Tvrtko titokzatos búcsúposztban köszönt el a követőitől

Vujity Tvrtko titokzatos búcsúposztban köszönt el a követőitől

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart

Egy 16 éves diák segített a kecskeméti közgyűlésnek, mert nem ismerték az önkormányzati törvényt

Egy 16 éves diák segített a kecskeméti közgyűlésnek, mert nem ismerték az önkormányzati törvényt