szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy gyufásdoboz méretével vetekszik az a laptop, amely sok mindenre ugyan nem alkalmas, néhány klasszikus játék viszont gond nélkül elfut rajta.

Nem tudni, mi járhatott a Paul Klinger nevű műszerész és programozó fejében, de egy nap úgy érezte, egy miniatűr laptopot kell készítsen, ami meg is született. A ThinkTiny nevű eszköz a Lenovo ThinkPad notebookja alapján készült, több ismertetőjegyét is megörökölte. (A tiny angol szó, jelentése apró.)

Ennek megfelelően a laptop billentyűzetének közepén is megtalálható a Lenovo védjegyéül vált piros kurzorvezérlő, és a márkajelzést is úgy véste fel rá, ahogy az igazin látható. Némi eltérés azért mutatkozik, a mini masinán lévő szöveg ugyanis zölden világít.

A gépet be lehet kapcsolni, de inkább csak játékra alkalmas, még úgy is, hogy egy parányi, mindössze 128 x 64 pixel felbontású OLED kijelzőt szerelt bele Klinger. Bonyolult programokban persze kár is reménykedni, a Nokiákról ismert Snake és a nagy klasszikus, a Tetris azonban gond nélkül mennek rajta. Az irányításhoz a piros kurzorvezérlőt kell használni, amely ebben az esetben joystickként funkcionál.

Az apró szerkezet elkészítése hosszú időt vett igénybe, ugyanis rendkívül bonyolult áramkör működteti. A borítást 3D-s nyomtatással állította elő Klinger, az elemeket aztán egyesével illesztette egymásra. Csakhogy ezzel még nem ért véget a munka, a laptopnak ugyanis valamilyen rendszerre is szükség volt, amit ugyancsak fejlesztője készített.

A mini laptop biztosan nem kerül kereskedelmi forgalomba, aminek érthető oka van. Mivel teljes egészében a Lenovo terméke ihlette, Klinger nem szeretne felesleges jogi csatározásba bonyolódni. Ha valaki azonban magának is gyártana egyet, a fejlesztő GitHub-csatornáján elérhetővé tett tervrajzokat felhasználva akár azonnal hozzáfoghat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!