szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ne is kezdje el találgatni, hogy milyen Q betűvel kezdődő édességnevet talál ki a Google az idei Android-verziónak, ugyanis a keresőóriás szakít ezzel a névadási gyakorlattal.

Az Android neve összeforrt az édességekkel, egyes ínycsiklandó finomságok elnevezése már e mobil operációs rendszer részét képezik. Összesen 14 hivatalos desszertnevet jegyez az Android – idézi fel az emlékeket az Android Police. Volt már Android Cupcake (Android 1.5), Donut (1.6), Eclair (2.0-1), Froyo (2.2), Gingerbread (2.3), Honeycomb (3.0-2), Ice Cream Sandwich (4.0), Jelly Bean (4.1-3), KitKat (4.4), Lollipop (5.0-1), Marshmallow (6.0), Nougat (7.0-1), Oreo (8.0-1), illetve a jelenlegi Android 9 Pie.

©

A küszöbön álló Android-verzióval azonban elköszönhetünk az édességnevektől: az Android Q hivatalos neve Android 10 lesz. A döntés oka állítólag az, hogy az újabb és újabb desszertnevek kitalálása egyre nehezebb feladat elé állította a marketingeseket, különösen, ha a globális márkanevekkel kapcsolatos elvárásokat is szem előtt tartanák. Hiszen kérdés, tudják-e Zimbabwében, hogy mi az a pite (pie), vagy evett-e valaki a Fülöp-szigeteken nugátot (nougat). Az Android szó önmagában természetesen más, ezt globális márkanévként mindenki ismeri. Eltekintve attól, hogy nehéz lett volna Q betűs és jól ismert édességnevet találni (illetve nem is beszélve arról, hogy mi jött volna a Z betű után), a 10-es szám (Android 10) egy jó kiindulópont lehet a dolgok megváltoztatásához.

Túl nagy jelentősége persze nincs egy ilyesfajta konvencióváltásnak. Ez ugyanis semmiben sem érinti a platform filozófiáját, és – jegyzi meg az Android Police – senki sem fog csak azért iOS-re váltani, mert nincs édességneve az aktuális Androidnak. És hogy mi lesz a szobrokkal? Nos, továbbra is ott őrzik majd a főhadiszállás bejáratát, sőt egy újabb is csatlakozik hozzájuk. A Google ugyanis már megrendelt egy hatalmas 10-es számot.

Ha máskor is tudni szeretne az androidos újításokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!