szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Wander kiberbiztonsági cég szakemberei négy okostelefon segítségével tesztelték le, hallgatóznak-e a mobilok.

A közösségi oldalakon felbukkanó összeesküvés-elméletek közül az egyik legnépszerűbb talán az, hogy a nagy technológiai cégek – mint a Facebook vagy a Google – az okostelefonok segítségével lehallgatják a felhasználókat, így tökéletesítve a hirdetések megjelenítését. Időről időre jön valaki, aki azt állítja, bizonyítéka van a lehallgatásra.

Mivel az ilyen típusú bejegyzések rendkívül népszerűek, a Wandera nevű kiberbiztonsági cég szakemberei ezért annak jártak utána, mennyire lehetnek ezek az állítások valósak. Spoiler: semmilyen bizonyítékot nem találtak arra vonatkozóan, hogy a mobilokon keresztül lehallgatnák a felhasználókat.

A szakemberek fogtak két okostelefont – a Samsung és az Apple egy-egy készülékét –, majd betették őket egy olyan „szobába”, ahol 30 percen át macska- és kutyaeledelről szóló reklámokat játszottak le. Másik két okostelefont – szintén egy Samsung és egy Apple-készüléket – egy csendes szobában helyeztek el. A kísérlet során a Facebook, a Snapchat, az Instagram, a Google Chrome, a YouTube és az Amazon alkalmazásai futottak a háttérben úgy, hogy azoknak teljes körű hozzáférést adtak a készülékekhez.

©

A kísérlet végeztével nem csak azt nézték meg, hogy milyen állateledelekkel kapcsolatos reklámokat találnak a platformokon, de a mobilok energiafogyasztását és adatforgalmát is monitorozták. A szakemberek három napon át ismételték  meg a kísérletet, mindig ugyanabban az időben. Kiderült, sem a reklámok megjelenítésében, sem az akkumulátor- vagy az adatforgalom használatát illetően nem történt jelentős változás. A készülékek „aktivitása” hasonló volt azokéhoz, amiket a csendes szobában helyeztek el – írja a BBC.

Bár a mobilokon észleltek adatforgalmat, a szakemberek szerint ez rendkívül csekély mértékű volt, és még azt a szintet sem közelítette meg, amit a digitális asszisztensek „használnak”.

©
©

James Mack, a Wandera rendszermérnöke szerint mindez azt jelenti, hogy a készülék nem továbbított semmilyen olyan adatot a felhőbe, aminek köze volt a telefon által hallottakhoz. Eldar Tuvey, a Wandera társalapítója szerint sem történik „titkos adattovábbítás” a mobilokon. Azt pedig nem tartja valószínűnek, hogy ezt esetleg egy olyan módszerrel tennék meg a cégek, amit nem lehet észrevenni.

Tavaly Mark Zuckerberget is arról kérdezték az amerikai szenátus tagjai, hogy a Facebook lehallgatja-e a mobilon keresztül a felhasználókat, ám ezt a Facebook-vezér határozottan tagadta.

Egy érdekes megállapítást ugyanakkor mégis tettek a kutatók: kiderült, hogy az androidos alkalmazások a csendes szobában, az iOS appok pedig az audio szobában generáltak nagyobb adatforgalmat. Hogy miért, arra egyelőre nem jöttek rá.

©
©

Az viszont tény, hogy a vállalatok képesek nagyon precízen targetálni a hirdetéseiket. Ehhez olyan kifinomult módszereket alkalmaznak, mint például a helyadatok megfigyelése, a böngészési és a keresési előzmények felhasználása. A Google ennek kapcsán egy éve bajba is került, kiderült ugyanis, hogy hiába kapcsolják ki a felhasználók a Helyelőzmények nevű funkció használatát, az adatokhoz továbbra is hozzáfér a cég. Végül idén májusban építettek be egy fontos kapcsolót a rendszerbe, amit érdemes megnyomnia.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Szinte lehetetlen diplomával részmunkaidős állást találni

Szinte lehetetlen diplomával részmunkaidős állást találni