szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szibériai Novoszibriszknél egy Toyota tetejébe csapott egymás után kétszer a villám, megcáfolva ezzel a népi hiedelmet.

Az ember már kisgyermekként megtanulhatja a népi bölcsességet, miszerint "A villám nem csap le kétszer ugyanoda", vagyis ha valami rossz történik, az nem történhet meg még egyszer.

Ám ennek nem sok köze van a valósághoz és a villámok természetéhez. A villámlás egy hatalmas elektrosztatikus kisülés, ami lefelé törve keres magának utat, és a legkevésbé sem érdekli, hová csapott le egy másik villám korábban. A leggyakrabban a fákba, épületekbe csap bele, mert azok teteje van a legmagasabban, így azokat éri el a legrövidebb úton. Jó példa erre a New Yorkban található Empire State Building, amelybe évente több mint 100 alkalommal csap bele a villám. (És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nemrég az Északi-sarkkör közelében is villámlott – ami sokkal nagyobb baj, mint gondolnánk.)

©

Hogy mennyire téves a közmondás, arról személyesen bizonyosodhatott meg nemrég az az orosz autós is, aki a szibériai Novoszibirszkben, a Berdskoye autópályán haladt. Az erős esőzésben a mögötte haladó autós fedélzeti kamerája rögzítette, amint a kocsi tetejére lecsap a villám – egymás után kétszer, ugyanarra a pontra.

A Toyota akkumulátora azonnal megadta magát, ennél nagyobb kár azonban szerencsére nem keletkezett, és a kocsi sofőrje sem sérült meg.

A NASA egyébként 2003-ban készített egy vizsgálatot, amelyben 386, a földbe csapó villámot figyeltek meg. Az általuk készített tanulmányból kiderült, ezek több mint harmada egyszerre több helyre is becsapott – vagyis a villám a föld felé haladva elágazott.

Nemrég egyébként az egyik M6-os autópályán haladó autóba is villám csapott.

Ha kíváncsi a természeti jelenségekre és azok hátterére, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
155 példányban vitték el követeléseiket a Parlamenthez az SZFE hallgatói

155 példányban vitték el követeléseiket a Parlamenthez az SZFE hallgatói

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Van cég, amely még mindig több mint 36 ezer forintért végez PCR-tesztet

Van cég, amely még mindig több mint 36 ezer forintért végez PCR-tesztet