szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Chrome-hoz most is használható bővítmény annyira tetszik a felhasználóknak, hogy a Google úgy döntött: beépíti a böngészőjébe a jelszóbiztonsági funkciót.

Idén februárban egy igen hasznos bővítményt készített a Google a Chrome böngészőkhöz, amellyel a felhasználók ellenőrizhetik, hogy egy már bekövetkezett incidens miatt a fiókjukhoz tartozó jelszavuk továbbra is biztonságos-e.

A Password Checkup (magyarul Jelszóvizsgálat) annyira bejött a felhasználóknak, hogy a megjelenése óta több százezren telepítették. A bővítményt használók száma mostanra több mint 900 ezerre ugrott, de ez később alighanem még több lesz. A Google ugyanis bejelentette: a programot a Chrome állandó részévé teszik.

A Jelszóvizsgálat egyik legjobb funkciója, hogy az app értesítést küld, ha úgy érzékeli: egy, a Google által is ismert adatszivárgásban a mi jelszavunk is érintett. Ilyenkor automatikusan arra kéri a felhasználót, hogy az mielőbb módosítsa a jelszavát, ezzel csökkentve az adatvesztés kockázatát. A Google a bővítmény adatlapján is kiemeli, hogy a programot az adatvédelmi szempontok betartásával készítették el, így az nem továbbít adatokat a cég felé. Vagyis: még a használt jelszavakat sem látja a Google.

[Mutatunk egy pofonegyszerű módszert: nagyon erős jelszót csinálhat, akár több oldalhoz is – és sosem fogja elfelejteni]

A bővítmény akkor is jelzést küld, ha azt találja, hogy több fiókunknál ugyanazokat a jelszavakat gépeljük be. Ilyenkor egy másik használatára biztat, hiszen már ezzel is sokat tehetünk online életünk biztonságáért. A program tehát nem csak prevenciós céllal tehet jó szolgálatot, egy káros gyakorlattól is segíthet megszabadulni.

A Google egyelőre annyit osztott meg, hogy a funkciót még idén beépítik a Chrome-ba, de hogy erre mikor kerül sor, azt nem közölték. A program telepíthetős változata ettől persze ugyanúgy használható, ráadásul fizetni sem kell érte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!