szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy véletlenül publikált dokumentáció szerint a Microsoft nem csak a hajtogathatós eszközöket vezérelné új, Windows 10X nevű operációs rendszerével, hanem a laptopokra is ez a Windows-kiadás kerülhet.

A Surface Neo nevű eszközének bemutatásakor egy új operációs rendszert is megismertetett a felhasználókkal a Microsoft: ez volt a Windows 10X. Bár a gyártó akkor arról beszélt, hogy a szoftvert a kétképernyős készülékekre tervezte, egy új, a Microsofttól származó belső dokumentum szerint ez nem teljesen igaz: a programot laptopokra is szeretnék megjelentetni, sőt, a cég elképzelései szerint idővel ez a Windows lenne a notebookokat vezérlő elsődleges felület – írja a The Verge.

A Microsoft korábban több alkalommal tett utalásokat arra vonatkozóan, hogy a hordozható gépekre egy “modernebb OS-t” készítene, amely úgy biztosítaná a zökkenőmentes frissítéseket, hogy közben kevésbé terhelné a számítógépeket. Ez nem csak a szétnyitható/hajlítható eszközök miatt fontos, a Microsoft az olcsó laptopok piacán évek óta jól szereplő versenyzőnek, a Google-nek és az általa kiadott Chrome OS rendszernek is konkurenciát állíthat így.

©

A belső dokumentum szerint a laptoposított Windows 10X néhány funkcióban is eltér majd az asztali gépekre kiadott Windows-verziótól. Ennek fő része az átalakított Start menü (abban a változatban eleve “Launcher” néven emlegetik), jobb a keresés és a fájlkezelő sem a megszokottak szerint működik. A Windows 10X-ben az arcazonosításra alkalmas Windows Hellót is sokkal fejlettebbé tették a redmondi mérnökök. Az értesítési panel és a gyorsbeállításokkal foglalkozó részt szintén áramvonalasította a fejlesztő.

Hogy az új oprendszer pontosan mikortól elérhetővé, egyelőre nem ismert, de sokat jelenthet, hogy a dokumentáció kiszivárgása után a gyártó azonnal letiltotta azt. A szakértőknek így nem volt lehetősége, hogy ízekre szedjék, a fontosabbakat azonban sikerült kiolvasniuk belőle.

Ha értesülni szeretne a rendszer érkezéséről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!