szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Űrügynökség (ESA) 22 tagállama ígéretet tett arra, hogy növeli a szervezet költségvetését újabb űrmissziók, tudományos kutatások támogatása céljából, köztük a klímaváltozás megfigyelésére új generációs műholdak földkörüli pályára állításához.

Jan Wörner, az ESA főigazgatója a szervezet Sevillában zajló miniszteri tanácskozásának záró napján, csütörtökön bejelentette, hogy a tagállamok rekordnagyságú, 14,4 milliárd eurós költségvetés biztosítására kötelezték el magukat a következő három-öt évre.

A tanácskozáson támogatást kapott az első európai űrhajós Hold-utazásának és az első gravitációshullám-detektor világűrbe telepítésének a terve, egy űrsikló építése és a Föld biztonságát célzó olyan programok, mint az űrszemét eltávolítása, vagy az aszteroidák észlelése és megfigyelése. A klímaváltozás pedig abban egy erős hajtóerő, hogy az európai Copernicus Föld-megfigyelő műholdrendszert továbbfejlesszék" – hangoztatta Wörner.

[Egy-két tonnányi szemét zuhan vissza a Földre az űrből – naponta]

A tagállamok 2030-ig elkötelezték magukat a Nemzetközi Űrállomás kutatási programjában és Hold körül pályára állítandó űrállomás, a Gateway programjában való részvételre, valamint egy közös marsi misszióra az amerikai űrkutatási hivatallal.

A legnagyobb hozzájárulást a költségvetéshez, 3,3 milliárd eurót Németország biztosítja, amelyet Franciaország követ 2,7 milliárd euróval.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet